Arbejdstilsynet: Derfor døde sømand

Arbejdstilsynet har på grund af kuliltegas forbudt al arbejde i lastrummet på det polske fragtskib Corina

Der var et stort redningsopbud til stede på Hanstholm Havn tirsdag. (Foto: René Schütze)

Alt tyder på, at det var udviklingen af farlige gasser, der var skyld i, at fire livløse sømænd fra Polen tirsdag blev fundet ved et skibs lastrum i Hanstholm.

Sådan lyder den foreløbige konklusion fra Arbejdstilsynet, der har været til stede i Hanstholm Havn for at undersøge årsagen til, at en 67-årig polsk mand blev fundet død, mens tre af hans kolleger lå bevidstløse ved siden af.

- Vi kunne i forbindelse med vores undersøgelser af ulykken konstatere, at der har været alt for høje koncentrationer af kuliltegas fra lastrummet som med stor sandsynlighed har forårsaget ulykken, skriver tilsynschef Thomas Nygaard Christensen til Ekstra Bladet.

Politiet var massivt tilstede ved redningsaktionen i går  (Foto: Rene Schütze) 112 - 29. apr. 2015 - kl. 05:53 Livløse fundet på skib: Heroiske søfolk mistede nær livet i kampen for at genoplive død kollega

Forbudt arbejde under dæk

Det polske fragtskib Corina var lastet med træpiller, og det var efter alt at dømme dem, der udledte en giftig kuliltegas, som har medvirket, at iltforholdene i lastrummet var meget dårlige.

Derfor har Arbejdstilsynet nu også forbudt al arbejde under dæk, indtil iltkoncentrationen er høj nok til, at det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt.

- Vi har i går aftes nedlagt et forbud mod, at personer opholder sig i lastrummet eller under skibets dæk. Det er afgørende at sikre sig at indholdet af ilt er forsvarligt, og der ikke er giftige gasarter i luften, inden der igen går personer ned under skibets dæk og arbejdet genoptages, lyder meldingen fra Thomas Nygaard Christensen, der nu sætter juristerne til at vurdere, om skibet har overholdt de foreskrevne sikkerhedsregler.

- Sagen bliver overdraget til juridisk vurdering med henblik på at vurdere, om ulykken skal føre til en retslig tiltale. Herudover afventer Arbejdstilsynet politiets videre efterforskning af sagen, og vi har orienteret Søfartsstyrelsen om ulykken.

Politiet til stede ved Hanstholm Havn. (Foto: Rene Schütze) 112 - 28. apr. 2015 - kl. 20:33 Livløse fundet på skib: En død og flere i livsfare

Gik ned for at hjælpe

De tre bevidstløse polakker, der blev fundet ved siden af den afdøde, meldes alle uden for livsfare.

Ifølge Arbejdstilsynets vurdering begav de tre sømænd sig ned i et rum ved siden af lastrummet, da de var nervøse for deres kollegas velbefindende, efter han havde været væk i et stykke tid.

Da de finder deres kammerat liggende livløs i det gasholdige rum, forsøger de at genoplive ham med førstehjælp, men det endte altså nær med at koste dem selv livet.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere