Arbejdstilsynet: Grove sikkerhedsbrister ved beton-ulykke

Montagefirma får kritik for manglende sikkerhed i forbindelse med en alvorlig ulykke på Aarhus Havn

Se video fra stedet og få politiets syn på sagen her (Video: Anita Graversen)

En mandlig bygningsarbejder er stadig i livsfare, efter han torsdag blev alvorligt kvæstet, da et tonstungt betonelement styrtede sammen under bygningen af 'Kanalhusene' - et nyt boligområde på Aarhus Havn.

- Man har lagt ham i kunstigt koma for at forsøge at stabilisere ham, oplyste vagtchefen ved Østjyllands Politi, Bo Christensen, til Ekstra Bladet fredag morgen.

Arbejdstilsynet har siden torsdag været på byggepladsen i Grete Løchtes Gade i den nordlige del af havnen for at undersøge, hvad der gik galt.

Et betondæk er styrtet sammen i en ny bygning. (Foto: Anita Graversen) 112 - 16. okt. 2015 - kl. 06:40 Ramt af betonelement: Bygningsarbejder fortsat i livsfare

Grove overtrædelser
Fredag middag lyder den foreløbige konklusion, at der var alvorlige sikkerhedsbrister i forbindelse med arbejdet med betonelementet.

- Vi er færdig med de indledende undersøgelser derude, og i den forbindelse har vi givet et strakspåbud om at indstille arbejdet med montering af betonelementer, oplyser en pressemedarbejder fra Arbejdstilsynet til Ekstra Bladet.

- Vi har konstateret flere grove overtrædelser. Der er givet påbud i forbindelse med manglende instruktion, heriblandt at der ikke var en manual til montering af betonelementer.

- Derudover var der en grov overtrædelse med hensyn til, at der er forbud mod at ansatte færdes, hvor der 'kranes', lyder den foreløbige vurdering.

Arbejdstilsynet går nu videre med sagen og undersøger, om der er grundlag for en politianmeldelse.

Entreprenør: Ubehageligt
Firmaet, der har til opgave at bygge 'Kanalhusene', fortæller til Ekstra Bladet, at ulykken skete i forbindelse med, at en underleverandør var i gang med at montere de store betonelementer.

Det er således også dette firma, der får kritik af Arbejdstilsynet.

- Det er montagefirmaet, der har fået påbuddene. Vi skal nu have fat i firmaet og gå i dialog om at finde ud af, hvordan de får opfyldt tingene, så vi kan genoptage arbejdet på forsvarlig vis. De er selvfølgelig meget rystede over det, der er sket, siger Anton Nørgaard, afdelingsleder ved Dansk Boligbyg A/S, der er totalentreprenør på 'Kanalhusene'-projektet.

Sammen med Arbejdstilsynet har Dansk Boligbyg A/S været tilstede på byggepladsen for at finde ud af, hvad der gik galt.

En specifik årsag kender firmaet endnu ikke.

- Vi har koncentreret os om at få orienteret de øvrige ansatte på byggepladsen og struktureret, hvad der skal ske fremadrettet, siger Anton Nørgaard, der håber på det bedste for den kvæstede arbejder.

- Det påvirker alle, når der sker sådan en alvorlig ulykke. Det er ikke behageligt. Vores tanker går ud til ham, hans pårørende og hans kollegaer. Vi håber, han kommer sig, siger han.

Det har endnu ikke været muligt for Ekstra Bladet at få en kommentar fra montagefirmaet.