Arne overlevede dødsbranden: - Det var dømt til at gå galt

Arne Mikkelsen rejser fortsat med skib til Norge i forbindelse med sit arbejde, selvom han for knap 26 år siden var om bord Scandinavian Star

52-årige Arne Mikkelsen var blot 27 år gammel, da han flygtede ud af røgen fra dødsbranden på Scandinavian Star den 7. april 1990. (Privatfoto)
52-årige Arne Mikkelsen var blot 27 år gammel, da han flygtede ud af røgen fra dødsbranden på Scandinavian Star den 7. april 1990. (Privatfoto)

52-årige Arne Mikkelsen har lige købt en billet til færgen til Norge, da Ekstra Bladet fanger ham på telefonen.

I forbindelse med sit arbejde som lastbilchauffør rejser han stadig over vandet mod nord, selvom han for knap 26 år siden befandt sig på Scandinavian Star, da den frygtelige brand dræbte 159 mennesker den 7. april 1990.

- Livet skal jo gå videre, siger vendelboen, der er født og opvokset i Frederikshavn.

Arne Mikkelsen giver ikke meget for de nye oplysninger, der lørdag blev bragt frem af Søfartsstyrelsens daværende hovedundersøger af branden, Flemming Thue Jensen.

Ifølge Flemming Thue Jensen var dødsbranden nøje planlagt og blev udført af en eller flere brandstiftere, der højst sandsynlig har været en del af besætningen.

- Det har jeg haft på fornemmelsen for lang tid siden. Det lugtede af bestilt arbejde, fortæller den 52-årige. 

Flemming Thue Jensen afslører nyt om branden på Scandinavian Star i 1990 (Foto: AP). 112 Inspektør bryder 26 års tavshed: De stod bag Scandinavian Star-brand

Mike Axdal overlevede Scandinavian Star-branden, men mistede sin far og bror. Foto: Johnny Frederiksen 112 Overlevende fra Scandinavian Star: Jeg er tom indvendig

Ild i en blikspand
Arne Mikkelsen var kun 27 år, da han som lastbilchauffør steg om bord Scandinavian Star i april 1990. Han skulle hjem til Frederikshavn.

På ægte nordjysk fortæller han om den nat, hvor han og flere andre reddede sig selv ud af det brændende skib. Og hvorfor han allerede dengang mistænkte branden for at være påsat.

- Jeg lå og sov, og så var der en, der vækkede mig, fordi han kunne lugte røg. Jeg er aldrig kommet så hurtigt ud af en seng. Sammen løb vi hen til informationsdesken først. Der så jeg en blikspand på en stol med noget papir i, der var sat ild til. Det, syntes jeg, var mærkeligt, siger Arne Mikkelsen, der mener, at det var et af de steder, brandstifterne havde pasåt brand.

Han boede på femte eller sjette dæk, og sammen med sin ven fandt han en matros, der viste dem vej til redningsbådene.

- Så kom vi i en redningsbåd, men da vi kommer ud på siden af skibet, så kunne de ikke fire den ned. Så måtte vi om på den anden side og komme i en ny redningsbåd. Da vi kom ned i vandet, så drev vi over mod en coaster, og så kom jeg med den tilbage til Norge.

- Jeg vidste, det var en pisse-elendig færge. Det var femte gang, jeg sejlede med den den uge, så jeg vidste, at det eneste, der virkede, det var spillemaskinerne. Det var dømt til at gå galt, siger Arne Mikkelsen.

Flemming Thue Jensen fremlagde sine teorier om Scandinavian Star-tragedien på et pressemøde søndag. (Foto: EB TV/AP) 112 Inspektør bryder tavsheden: Sådan antændte besætningsmedlemmer mordbrand

Scandinavian Star. (POLFOTO)
Scandinavian Star. (POLFOTO)
 

Dansker dømt på forhånd
Helt obligatorisk afgav han forklaring til politiet dagen efter ulykken, men han følte aldrig, de hørte, det han sagde.

- Da jeg blev afhørt af det norske politi, der havde de dømt den danske chauffør på forhånd, siger Arne Mikkelsen med henvisning til Erik Mørk Andersen, der indtil 2014 var udpeget som den skyldige af politiet.

- De sagde, at de havde billeder af chaufføren, og så kunne jeg høre, at de havde dømt ham som skyldneren, og at det bare var ren pligt at afhøre mig.

Den 37-årige lastbilchauffør Erik Mørk Andersen omkom selv i branden, men blev hurtigt politiets hovedmistænkte, da han havde flere pyromani-domme bag sig.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Lagt ulykken bag sig
Arne Mikkelsen fortsatte med at køre lastbil med færgen til Norge i året efter ulykken, men endte med at kvitte jobbet og turene, da hans forældre ikke kunne holde tanken ud.

- De troede, jeg aldrig ville komme hjem igen, hver gang jeg steg på en færge.

Da forældrene døde for ti år siden genoptog han turene til Norge. Selv har han aldrig ladet sig påvirke af branden og de mange menneskeliv, den tog med sig.

En tidligere kollega, der var med om bord på færgen, kom sig dog aldrig over sine oplevelser. Modsat Arne Mikkelsen, der aldrig så nogen af ligene, så bar kollegaen et dødt barn i sine arme gennem Scandinavian Star.

Men den 52-årige lastbilchauffør har lagt branden bag sig, er han vred over myndighedernes håndtering af sagen og mener også, at Flemming Thue Jensen er sent ude med sine oplysninger.

- Jeg fik en snak med en psykolog fra Røde Kors, og så måtte jeg ellers selv tilbage og hente min lastbil i Norge.

- Men jeg er en stædig vendelbo, så jeg fået skubbet det meste bag mig.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.