18 bosatte i Danmark dræbt i SAS-ulykke

Ulykke skyldtes efter alt at dømme en menneskelig fejl samt tåge

16 danskere samt 2 udlændinge bosiddende i Danmark var blandt ofrene, da et SAS-fly mandag morgen kl. 8.15 kolliderede med et tysk privatfly og en lufthavnsbygning i Linate-lufthavnen ved Milano i Italien.

Det oplyser kriminalkommissær Bjarne Vilsbøll, Rigspolitiets
Kriminaltekniske Afdeling, til Ritzau.

Efter alt at dømme skyldtes ulykken en menneskelig fejl og tæt tåge. Kollisionen betød, at alle de 104 passagerer og 6 besætningsmedlemmer i morgenflyveren SK 686 fra Milano til København, de 4 passagerer i det tyske Cessna-fly samt 4 i bygningen blev dræbt.

Muligheden for en terroraktion udelukkes fra alle sider, og en talsmand for den italienske indenrigsminister Claudio Scajola fastslog tidligere overfor Reuters, at det lille fly ikke var, hvor det skulle have været, da det blev ramt. Cessna-flyet, der havde to tyske piloter og to italienske passagerer om bord, havde fået grønt lys til afgang mod Paris, men fulgte ikke den rute, som piloterne havde fået af
kontroltårnet. Derved kom flyet på tværs, netop som SK 686 var ved at lette fra startbanen.

Svenske, italienske og tyske havarikommissioner arbejdede mandag på at finde årsagen til ulykken, og de danske havarimyndigheder tilbød den italienske havarikommission at hjælpe med udredningen af ulykken.

Chefen for Havarikommissionen for Civil Luftfart, Steen Halvorsen, regner med, at der går et døgn, før italienerne har klarhed over, hvilken type hjælp de har brug for. Det er den italienske havarikommission, der leder undersøgelsen af flyulykken, og det ligger fast, at den vil få støtte fra den svenske havarikommission, fordi flyet er registreret i Sverige.

SAS har ydet assistance til 12 pårørende, der var mødt op i Kastrup Lufthavn. Heraf er nogle sendt med fly til Milano og nogle er sendt videre til andre europæiske storbyer.

Flere ansatte i SAS i København havde i løbet af dagen krisesamtaler med deres gruppeledere.

Indtil ulykken mandag morgen i Linate-lufthavnen er passagerer i SAS-fly kun to gange tidligere omkommet ved flyhavarier i de seneste 41 år.

Den hidtil mest alvorlige ulykke skete den 19. januar 1960 i Tyrkiet, da en Sud Aviation Caravelle fløj ind i et bjerg uden for hovedstaden Ankara, hvorved 42 passagerer og besætningsmedlemmer omkom.

Den hidtil seneste dødsulykke skete den 13. januar 1969, da et DC-8 fly styrtede i havet under indflyvning til lufthavnen i Los Angeles. 15 mennesker omkom og 17 blev alvorligt kvæstet. Der var i alt 45 mennesker om bord.

SAS har oprettet en kriselinie for pårørende, der søger oplysninger om familiemedlemmer, som kan være om bord i det forulykkede SAS-fly i Linate lufthavn ved Milano i Italien.

De pårørende kan ringe på telefonnummer 32 32 60 01 eller 80 24 01 01.
/ritzau/
1 af 3 Vragdele fra det forulykkede SK 686 køres bort fra ulykkesstedet. (Foto: AP)
2 af 3 Vragdele fra det forulykkede SK 686 køres bort fra ulykkesstedet. (Foto: AP)
3 af 3 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen