Parteret levende

Makaber mordsag fra Thy ligger bag 'Rejseholdet' i aftes

Helga Casu blev parteret i et sommerhus i Thy i 1985. Hun ejede en damefrisørsalon, men tjente også penge som luder. Hendes kranium og hænder er aldrig fundet. (Polfoto)
Helga Casu blev parteret i et sommerhus i Thy i 1985. Hun ejede en damefrisørsalon, men tjente også penge som luder. Hendes kranium og hænder er aldrig fundet. (Polfoto)
Den populære tv-series forfattere har aldrig røbet, hvilke ægte kriminalsager, der ligger bag de enkelte afsnit. Men i aftes var der ikke tvivl om, at modellen for historien er en af de mest makabre i dansk kriminalhistorie.

I september 1985 fandt en jæger et oversavet menneskeben i bunden af nogle siv ved Roddenbjerg Sø i Sydthy. Senere på dagen fandt Falck- reddere en arm uden hånd. En eftersøgning efter resten af liget blev sat i gang, og sidst på eftermiddagen den 2. september ankom medarbejdere fra Rigspolitiets Rejsehold for at hjælpe politiet i Thisted med opklaringen af mordet. Politiet vidste allerede, at det parterede lig var en kvinde, og at hun var blevet mishandlet før sin død. Retsmedicinerne kunne ikke udelukke, at kvinden var i live, da hendes morder savede hende i stykker.

INGEN SAVNET
Daværende kriminalkommissær hos Rejseholdet Ernst Søndergaard mente, at kvinden var myrdet i det område, hvor ligdelene blev fundet. Der var mange turister i området. Måske var kvinden turist? Ingen lokale kvinder var i hvert faldt meldt savnet.

Politiet mente også, at morderen skar hånden af sit offers arm for på den måde at forhindre en identificering ved fingeraftryk. Nu gjaldt det om at finde resten af kroppen, men hvor?

Få dage senere lykkedes det svømmedykkere at finde kvindens torso i Ørum Sø. Hovedet var væk. Formentlig for at hindre politiet i at identificere liget via tænderne. Hverken hoved eller hænder er nogensinde fundet.

Politiet udelukkede snart, at kvinden var dansk. Da 80 procent af alle ferierende i området var vesttyskere, mente Rejseholdet, at hun var tysk. Sagen blev omtalt i tyske medier, og opklaringsarbejdet forlænget fra Thy til Vesttyskland.

SKRALDESPAND
Rejseholdet fortsatte arbejdet i området og opdagede, at en brand i en skraldespand på en kystvej i Syd-thy var et vigtigt spor. Omkring skraldespanden lå papirer, der tilhørte en vesttysk kvinde, som senere viste sig at være efterlyst i Vesttyskland. Kvinden var den 34-årige Helga Casu fra Braunschweig.

Forskellige oplysninger førte samtidigt til, at vesttysk politi anholdt den 49- årige handelsmand Hans-Günther Stumpe fra Wolfsburg. De to holdt nemlig ferie sammen i Nr. Vorupør i Sydthy, hvor Stumpe havde lejet to sommerhuse.

Efterforskningen viste, at Helga Casu levede et dobbeltliv. Om dagen var hun frisør, men supplerede sine ringe indtægter som luder. Stumpe var ofte kunde på bordeller i Braunschweig, og således mødte Helga den mand, der senere bogstavelig talt slagtede hende.

Selv om den 49-årige Stumpe til det sidste påstod sig uskyldig, blev han i oktober 1986 idømt fængsel for livstid. Dommen byggede på en række indicier, som Rejseholdet havde bygget op. Motivet til mordet blev aldrig fastslået, men måske stjal han 40.000 tyske mark, som Helga Casu netop havde lånt i en bank kort før ferien med Stumpe til Jylland - og blev han opdaget af kvinden?
1 af 2 Helga Casu blev parteret i et sommerhus i Thy i 1985. Hun ejede en damefrisørsalon, men tjente også penge som luder. Hendes kranium og hænder er aldrig fundet. (Polfoto)
2 af 2 Helga Casu blev parteret i et sommerhus i Thy i 1985. Hun ejede en damefrisørsalon, men tjente også penge som luder. Hendes kranium og hænder er aldrig fundet. (Polfoto)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen