Tyske nazi-terrorister havde danske forbindelser

Politi-efterforskning viser at terrorcellen havde internationale forbindelser. Den nu nedlagte skandinaviske gren af nazi-organisationen Blood & Honour menes at være en af dem

Mellem drab og bankrøverier var der tid til afslapning - her ses terrorcellens tre medlemmer på campingferie et sted i Tyskland.(Foto: Bundekriminalamt)
Mellem drab og bankrøverier var der tid til afslapning - her ses terrorcellens tre medlemmer på campingferie et sted i Tyskland.(Foto: Bundekriminalamt)

I dag begynder retssagen om den nynazistiske terrorcelle, der gennem en længere årrække begik drab, bankrøverier og og bombeattentater. Sagen kører ved retten i München, Bayern.

Læs her:

Se også: Demonstranter møder op til retsopgør med nynazister

I forbindelse med retssagen har politiets efterforskning vist at terrorcellen havde forbindelser til Danmark og Skandinavien.

Det siger Alexander Hoffmann, bistandsadvokat for et af terrorcellens ofre.

Læs her:

Se også: Politiet fortav 89 nazistiske mord

I tysk jura eksisterer begrebet ’nebenkläger’, hvor et offers bistandsadvokat fungerer som en medanklager ved siden af anklagemyndigheden. Og som ’nebenkläger’ skal Alexander Hoffmann deltage i retssagen mod de fem tiltalte, der begynder i morgen.

Peger på Danmark
Overfor Ekstra Bladet redegør advokaten, hvordan dele af politi-efterforskningen viser tre skandinaviske spor. Heraf to med direkte forbindelse til Danmark.

Læs her:

Se også: Politiagenter hjalp nazister på flugt

- Første punkt omhandler et brev, hvor en af de nu afdøde tilbage i 1995 skrev et brev til en af de tiltalte. Her beskrev han, hvordan de først skulle rejse til Rostock, hvor der skulle indkøbes våben. Derefter ville de fortsætte til Danmark. Besøget var planlagt til at vare nogle dage, hvor bekendte i Danmark skulle være værter, siger Alexander Hoffmann.

Læs her:

Se også: Kvinde tiltalt for ti nazi-mord

- Hvilke våben, der var tale om, er ikke specificeret. Det kan være alt fra knive til håndvåben. Det er ikke klarlagt, siger han.

Møder og kontakter
Næste spor er to billeder fundet på en computer tilhørende den formodede terrorcelle.

Se også: Tidslinje: Zwickau-banden fra 1991 til 2011

Det ene billede er fra et nazitræf i Kolding i 2005 - det andet er fra en højreekstremistisk manifestation i Sverige året før.

- Begge billeder er oploadet til computeren direkte fra det fotografiapparat , der har taget billederne. Hvem, der har betjent fotoapparatet er ikke klarlagt, siger advokaten.

Sidste spor omhandler et møde i den nordtyske by Kiel i 2001, hvor en af terrorcellens medlemmer mødtes med en svensk nynazist.

Efterforskningen peger derfor på, at den nynazistiske terrorcelle havde internationale forbindelser. Den nu nedlagte skandinaviske gren af nazi-organisationen Blood & Honour mistænkes af tysk politi for at være en af disse forbindelser.

Sagen kort:

Ud over Beate Zschäpe er yderligere fire mænd tiltalt i sagskomplekset omkring den nazistiske terrorcelle. Det er politiets formodning, at Zschäpe og de to døde, Uwe Mundtlos og Uwe Böhnhardt, var cellens stødtropper, der siden 2004 begår ti drab, to sprængstof-attentater samt bankrøverier.

Under gruppens årelange liv i skjul er det myndighedernes formodning, at de har modtaget støtte og hjælp af andre nazister og højre-ekstremister.

De fire tiltalte mænd er tiltalt for at være del af netværket, der ydede terrorcellen logistisk støtte. blandt andet med falske identitetspapirer.

Sagen, der begynder mandag, er foreløbigt planlagt til at køre frem til januar 2014.