Fængslet topgangster sprænger sig ud i friheden

En af Frankrigs farligste kriminelle jages over hele Europa efter spektakulær flugt og gidseltagning

En af Frankrigs mest berygtede gangstere er på fri fod, efter at han lørdag sprængte sig vej ud af et fængsel. Forinden havde han kortvarigt taget flere fængselsbetjente som gidsler.

Redoine Faid, der er har gjort det til sit speciale at røve pengetransporter, brugte sprængstof til at trænge igennem fængslets fem døre og bryde ud i det fri i Sequedin i det nordlige Frankrig.

Politipatruljer og helikoptere forsøgte at spore den 40-årige, som satte ild til sin flugtbil i Lille, før han fortsatte flugten i et andet køretøj.

Statsanklager Frederic Fevre betegner Faid, der allerede for nogle år siden var den mest eftersøgte kriminelle i Frankrig, som "særlig farlig". Faid er fortsat bevæbnet og i besiddelse af sprængstoffer ifølge anklageren.

Faid stod til en hård straf for at være skyld i en kvindelig politibetjents død i 2010.

Interpol deltager i eftersøgningen af Faid, og politiet i alle europæiske lande er informeret om flugten.

- Eftersøgningen vil umiddelbart være fokuseret på Belgien, fordi vi deler en grænse, men den udvides til hele Schengen-området og videre, siger den franske justitsminister, Christiane Taubira.

Faid tog fire af fængslets medarbejdere som gidsler. En blev løsladt lige uden for fængslet, endnu en nogle hundrede meter fra bygningen, og de to sidste blev efterladt langs en motorvej.

Fængselsbetjente beskriver flugten som en "krigshandling" og hævder, at fængslet i Sequedin ikke er bygget til at huse farlige fanger som Faid.

En kvinde på besøg hos sin fængslede søn beskriver det kaos, der opstod under Faids flugt.

- Jeg troede, min sidste time var kommet. Pludselig eksploderede det hele. Murene begyndte at ryste, og det samme gjorde døre og vinduer. Jeg var rædselslagen, siger Rose Lafont.

Tidligere lørdag morgen havde den undslupne haft besøg af sin kone. Hendes advokat benægter, at hun var involveret i sin mands flugt.

- Det hele foregik meget hurtigt. Det var tydeligvis godt planlagt, siger en lokal embedsmand.

Faid har skrevet to bøger om sit liv som kriminel og indsat. Hans tilværelse som gangster er inspireret af film som "Scarface" og "Heat".

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere