Ny institutionssag: 12 er tiltalt for vold

Politiet i Nordjylland har rejst tiltale for en lang række tilfælde af vold og tvang på institution i Farsø. Tidligere forstander kalder anklagerne for opspind

Døgninstitutionen i Farsø i Himmerland har det idylliske navn Solhaven, men politiet mener, at 18 unge har været udsat for alt fra knytnæveslag og knæspark til ved tvang at gå rundt i underbukser på institutionen.

Anklagemyndigheden ved Nordjyllands Politi har tiltalt 12 tidligere ansatte på døgninstitutionen for 66 tilfælde af grov vold eller tvang begået mod de 18 unge, der har opholdt sig på institutionen fra 2005 til 2012.

Anklagemyndigheden rejser i de fleste forhold tiltale efter den grove voldsparagraf, der har en straframme på op til seks års fængsel. Volden er sket ved halsgreb, slag med knytnæver og knæspark, mener anklagemyndigheden.

- Når volden er systematisk og omfattende, som det er tilfældet her, har den karakter af mishandling, og så tiltaler vi efter den grove voldsparagraf, siger den ansvarlige anklager, Lene Wacher Lentz.

Anklageskriftet indeholder også flere tilfælde af ulovlig tvang, for eksempel at tvinge en person til at gå rundt i længere tid kun iført underbukser eller sidde på en lille skammel i mange timer.

De 12 tiltalte nægter sig alle skyldige i sagen, der snart skal for retten i Aalborg.

Den tidligere forstander på institutionen, Søren Virenfeldt, siger til TV2/Nord, at der er tale om pure opspind og en mediehetz.

- Vi har i gennem mange år taget mod unge, som ingen andre vil gøre noget for, og gjort et stort stykke arbejde for dem. Så er der enkelte, der ikke kan få deres vilje, og så kommer de med sådanne beskyldninger mod os, siger Søren Virenfeldt, der er på orlov, mens sagen kører.

Borgmester Knud Kristensen (K) i Vesthimmerlands Kommune afviser, at kommunens tilsyn med institutionen har været mangelfuldt.

- Vores tilsyn har været godt nok, det har været perfekt, og det har været meget præcist, siger han.

- Man skal huske på i denne sammenhæng, at det jo ikke er de letteste børn at have med at gøre. Derfor vil der altid være nogle gråzoner, hvor det kan være svært lige at håndtere opgaven helt præcist, siger borgmesteren.

/ritzau/

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere