Tre års fængsel for terrortræning

Guleed og Nuur Warsame blev idømt tre og et halvt års fængsel

De to somaliske brødre støttede og deltog i terrortræning i Somalia i en periode på seks uger fra november 2011 til marts 2012. (Foto: AP)
De to somaliske brødre støttede og deltog i terrortræning i Somalia i en periode på seks uger fra november 2011 til marts 2012. (Foto: AP)

– Danmark har været vidne til et justitsmord. Det kan anklageren så have i baghovedet og sove trygt med i aften.

Med disse ord modtog den 24-årige Guleed Mohamed Warsame i dag sin dom for terrortræning sammen med sin lillebror Nuur Mohamed Warsame.

Begge brødre blev idømt hver tre år og seks måneders fængsel for terrortræning i et område kaldet ’Brøndene’ ved Elasha Biyaha tæt ved den somaliske hovedstad Mogadisho i perioden fra november 2011 til marts 2012.

– Jeg er i chok, og det er min klient også. Denne dom åbner op for en lang række sager. For hvad med de 45, der er i Syrien lige nu. Er det terror eller frihedskamp, spurgte Guleed Mohamed Warsames forsvarer Finn Søgaard retorisk efter dommen i retten i Aarhus.

Både han og Nuur Mohamed Warsames forsvarer Niels Chr. Strauss havde procederet for en straf udmålt i måneder.

De to brødre blev frikendt for at samle penge ind til terrororganisationen al-Shabaab.

Terror udenfor Somalia
Guleed Mohamed Warsame blev dømt for at modtage terrortræningen, mens Nuur Mohamed Warsame blev dømt for at have ydet økonomisk og moralsk bistand til storebroderens træningsophold hos terrororganisationen al-Shabaab.

I dommen står der, at "intet støtter den antagelse, at formålet med Guleed Mohamed Warsames ophold i træningslejren har været at tilslutte sig al-Shabaabs kamp i Somalia mod den siddende regering og dens styrker".

Der konkluderes derfor videre, at formålet med Guleed Mohamed Warsames ophold har været at opnå færdigheder til at udføre terrorhandlinger uden for Somalia.

Læs også:

Se også: Terrordømt: Det er justitsmord
Se også: Anklager: Brødre skal fem år i fængsel
Se også: Brødre kendt skyldige i terrortræning

På trods af flere afslørende telefonaflytninger er det dog ikke lykkedes PET og anklagemyndigheden at dokumentere, hvad der var målet for terrortræningen.

Ifølge en telefonaflytning af en samtale mellem de to brødre, siger Guleed Mohamed Warsame, at han vil rejse til Norge, men det vides ikke, om et eventuelt terrorangreb skulle udføres i Norge, Danmark eller et helt tredje sted.

Frihedskamp eller terror
Terrorsagen er historisk, da det er første gang, at afsnittet om træning til terror under terrorparagraffen 114 tages i brug.

Brødrene har under retssagen forklaret, at de støttede al-Shabaabs frihedskamp i Somalia, men for anklagemyndigheden har sagen ikke handlet om frihedskamp, men om terrortræning hos organisationen al-Shabaab, der betragter sig selv som jihadkrigere i kamp mod islams fjender.

- Jeg er tilfreds med, at byretten er enig i, at der er tale om terrortræning, og så er jeg tilfreds med, at straffen ligger i det leje, som jeg lagde op til, sagde anklager Torben Thygesen, som gik efter fem års fængsel til de to brødre.

Begge brødre har siden anholdelsen i maj sidste år nægtet sig skyldige og ankede også straks dommen til landsretten.

På grund af straffens længde skal de to brødre forblive varetægtsfængslet frem til ankesagen i landsretten. Den afgørelse har begge forsvarsadvokater dog valgt at kære.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere