De døde efter 'tumult-indgreb'

Flere personer er igennem de senere år døde af hjertestop efter at være blevet låst fast på jorden ufrivilligt

Flere personer er døde de senere år efter at være blevet holdt fastlåst nede på jorden. (Fotocollage: Ünsal Turan, Morten Overgaard,  Klaus Gottfredsen og Elias Holm.)
Flere personer er døde de senere år efter at være blevet holdt fastlåst nede på jorden. (Fotocollage: Ünsal Turan, Morten Overgaard, Klaus Gottfredsen og Elias Holm.)

Tragiske hændelser som i weekenden, hvor en 30-årig mand fra Aalborg fik hjertestop og døde efter at være blevet pacificeret af to dørmænd, fordi han agerede 'ustyrligt', er desværre ikke enestående.

Flere andre mennesker har i tidens løb måtte lade livet efter at være blevet låst fast mod jorden. De helt præcise dødsårsager er dog stadig ukendte.21-årige Jens Arne Ørskov Mathiasen døde af et akut hjertestop under en polititransport til Aalborg. (Foto: Morten Overgaard)
21-årige Jens Arne Ørskov Mathiasen døde af et akut hjertestop under en polititransport til Aalborg. (Foto: Morten Overgaard)


'Løgstør-sagen'

Den nok mest kendte sag skete i Løgstør i 2002, hvor den 21-årige Jens Arne Ørskov døde efter en anholdelse i forbindelse med en byfest.

Under anholdelsen blev han voldelig og sparkede en rude i stykker på politibilen. Betjentene holdte ind på en rasteplads og lagde ham ned på maven, mens han hænderne kom i håndjern på ryggen. En af betjentene satte sig samtidig på ham. Men undervejs fik Jens Arne Ørskov hjertestop og døde.

Læs også: Se også: Min søn døde af politivold Min søn døde af politivold

Betjentene blev frikendt i sagen hele vejen igennem, selvom en DR-dokumentar såede stor tvivl om den dødsårsag, som en statsobducent i første omgang var nået frem til.

I 2011 blev de endegyldigt frikendt i Højesteret, efter Jens Arnes mor havde taget sagen dertil, fordi hun havde tabt i By- og Landsretten. Hun led et snævert nederlag.

Moderen har nu taget sagen til Menneskerettighedsdomstolen. Læs også:

Se også: Benlås for MenneskerettighedsdomstolenEkrem Sahin blev efter klammeri med flere fængselsbetjente lagt i benlås. Derefter fik han hjertestop. (Foto: Ünsal Turan)
Ekrem Sahin blev efter klammeri med flere fængselsbetjente lagt i benlås. Derefter fik han hjertestop. (Foto: Ünsal Turan)


Fængselsfange døde

Ekrem Sahin fra Vejle var en 23-årig fange i Kolding Arresthus, som døde efter håndgemæng med nogle fængselsbetjente i 2011.

Her blev han lagt i benlås under tumulten og mistede i den forbindelse bevidstheden. I fem døgn blev han herefter holdt kunstigt i live ved hjælp af en respirator, indtil den blev slukket.

Læs også:

Se også: Retslæger sår tvivl om årsag til fanges død og Se også: Betjente: Vi brugte slang i benlås-sag

Fængselsbetjentene blev frikendt i sagen, som er blevet genåbnet to gange.

Det var her den 62-årige invalidepensionist Mogens Jessen døde under en civil anholdelse i Hedegårdscentret. i 2010. (Foto: Elias Holm)
Det var her den 62-årige invalidepensionist Mogens Jessen døde under en civil anholdelse i Hedegårdscentret. i 2010. (Foto: Elias Holm)


Epileptiker og invalidepensionist

I 2010 blev den 62-årige invalidepensionist Mogens Jensen efter et epileptisk anfald udsat for en civil anholdelse af en centervagt i Hedegårdens Butikscenter i Ballerup.

Med et halsgreb og strips om benene sad centervagten med hjælp fra to civile på den spinkle Mogens Jessen igennem 20 minutter. De overhørte tilsyneladende advarslerne fra de omkringværende om, at Mogens Jessen var blå i hovedet.

Læs også:

Se også: Dødsårsag savnes efter brutal anholdelse

En politibetjent, som var blevet tilkaldt, gav den epilepsi-ramte Mogens Jessen håndjern på. Kort tid efter var han død.

Sagen blev først lukket efter adskillige måneders efterforskning for så at blive gentoptaget sidste år efter en klage fra den 62-åriges pårørende.En 28-årig mand, der havde været på druk hele dagen omkom uden for et værtshus i Strandgade i Faaborg, efter han var blevet holdt fast nede mod jorden.
En 28-årig mand, der havde været på druk hele dagen omkom uden for et værtshus i Strandgade i Faaborg, efter han var blevet holdt fast nede mod jorden.


Døde foran værthus

For knap et år siden døde en 28-årig mand af hjertestop uden for et værtshus i Faaborg efter at være blevet holdt nede på jorden af to civile personer, fordi han opførte sig aggressivt og højtråbende over for de øvrige gæster.

Manden havde drukket tæt hele dagen, og der var forlydender om, at han også skulle have taget narkotika. Det sidste blev dog aldrig be- eller afkræftet af politiet.

Læs også:

Se også: 28-årig døde under druktur

- Han var blevet bedt om at forlade stedet, men det ville han ikke, og det kom derfor til noget tumult, men han blev ført ud på gaden foran værtshuset, hvor det blev nødvendigt for værtshusholderen og en anden person at lægge ham ned og holde ham fast, sagde vagtchef hos Fyns Politi, Thomas Bendtsen, til ekstrabladet.dk kort efter den tragiske hændelse.

En af de to personer, der baksede med manden, sad hen over hans hofte, mens den anden holdt mandens hoved. Der blev ikke rejst nogen sigtelse mod de to mænd.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere