'Tumult-greb': Derfor er det så farligt

Man skal generelt undgå at fastlåse folk, hvis der er mulighed for det, fordi det er så farligt, siger retsmediciner

Det kan være rigtig farligt, når en aggressiv person ufrivilligt bliver pacificeret og holdt nede. (Arkivfoto: Klaus Gottfredsen)
Det kan være rigtig farligt, når en aggressiv person ufrivilligt bliver pacificeret og holdt nede. (Arkivfoto: Klaus Gottfredsen)

En 30-årig mand døde søndag aften på sygehuset efter at være blevet indlagt med hjertestop, som var opstået under stor tumult med to dørmand på en stripbar i Aalborg.

Manden havde opført sig meget aggressivt. I følge de foreløbige meldinger fra Nordjyllands Politi var manden blevet pacificeret og holdt fast mod jorden af de to dørmand, som havde sat sig oven på ham.

Ifølge politiet har dørmændene ikke gjort noget galt, og senere i dag skal liget så opduceres i forsøget på at fastlægge den præcise dødsårsag.

Læs også:

Se også: Ustyrlig mand død efter tumult på stripbar

Tidligere har der været episoder, hvor folk er døde efter at være blevet fastlåst, og derfor skal man kun gøre det, hvis ikke der er andre muligheder, mener Peter Mygind Leth, der er Vicestatsobducent ved Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet.

- Generelt skal man undgå det, hvis man kan. Der er en risiko ved det, selvom den er lille. Det er en afvejning, man må tage i situationen, siger han til ekstrabladet.dk.

I nogle tilfælde kan det nemlig ende med hjertestop.

Brystkassen sammenpresset
- Hvis man sidder på folk og holder dem fast, kan det ende med hjertestop, da der sker en sammenpresning af brystkassen, så de ikke kan få vejret, og deres hjerte bliver trykket sammen. Det er dog sjældent, at det sker, siger han til ekstrabladet.dk.

Hvis en person dør efter sådan en episode, kan det fysisk ses i ansigtet på vedkommende.

- Det kan efterfølgende ses ved, at de har blødninger i ansigtet. F.eks. punktformede blødninger i øjnene eller i huden bag ørerne, siger han.

Derudover kan indtagelse af narkotika og alkohol gøre risikoen for hjertestop væsentligt større, hvis man ufrivilligt bliver holdt fast mod jorden.

- En anden gruppe af dødsfald er dem, som er ekstremt hyperaktive, da de typisk er på kokain eller amfetamin. De er ofte højtråbende og aggressive, og når de bliver pågrebet, kan de pludseligt få hjertestop. De stoffer kan sammen med en meget høj alkoholpromille disponere hjerteflimmer og hjertestop. Samtidig kan en kraftig ophidselsestilstand også spille en rolle, siger han.

Men Peter Mygind Leth peger samtidig på, at der er mange sager, hvor man ikke har kunnet fastlå en præcis dødsårsag.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere