Læge: Sådan reagerer du på knivstikkeri

Ofre for knivstik føler ikke nødvendigvis voldsom smerte, selv om de kan være i livsfare

- Det er ofte meget dramatisk, men det gælder om at holde hovedet koldt.

Sådan siger Sven Trautner, korpslæge ved Falck, om knivstikkerier, som han og hans folk i stigende grad bliver vidner til.

Han beskriver knivstikkeri som meget lumsk, fordi kroppen reagerer anderledes, end hvis man eksempelvis brækker et ben.

- Det værste er indre blødninger, som man slet ikke skal undervurdere. Hvis man er spirituspåvirket, kan man ikke nødvendigvis mærke noget, selv om det kan være alvorligt.

- Her kan der gå noget tid, hvor det kan se ud som offeret har det godt. Og nogle oplever slet ikke smerte, siger Sven Trautner.

- Men hvis man er blevet stukket 27 gange, er det selvfølgeligt noget andet, siger han.

Sørg for du ikke bliver stukket
Tidligt lørdag morgen blev en 31-årig mand stukket ikke mindre end 27 gange i både hoften og i hovedet. Han har desuden fået både dybere stik og snitsår på resten af kroppen. Politiet leder i øjeblikket efter op mod fem gerningsmænd, der menes at stå bag det makabre overfald.

- Det vigtigste er at sørge for, at man ikke selv også bliver stukket. Når alle er i sikkerhed skal man hurtigst muligt give en melding til alarmcentralen, og man skal se at få politiet underrettet i en fart, siger korpslægen.

Herefter skal man sørge for at knivofferet ligger ned, og hvis det er udendørs skal man så vidt muligt sørge for, at vedkommende holdes varmt. Hvis det er koldt, som i øjeblikket, kan de være farligt for knivofferet.

- Og her skal man sørge for at presse mod de steder, hvor det bløder synligt. Det kan man gøre med et klæde eller en flad hånd. Problemet er dog, at man kun kan reagere på den synlige blødning - og det er de usynlige blødninger, som er farligst. Hvis kniven nu har ramt indre organer, siger Sven Trautner.

Sig det er knivstik
Der var omkring 40 personer til stede på cafeen. Et af vidnerne på Cafe Runddelen beskriver i dag, over for ekstrabladet.dk, at det 31-årige knivoffer kom til bevidsthed kort tid efter han kollapsede på gulvet for derefter at miste den igen.

- Hvis ikke offeret er ved bevidsthed, er det vigtigt at holde øje med om vedkommende trækker vejret. Holder de op med at trække vejret, skal man straks give vedkommende kunstigt åndedræt efter alle førstehjælpens regler, siger Sven Trautner.

Der går noget tid, hvor kroppen kan klare sig, inden man får choksymptomer. Men så gælder det om at få hjælp hurtigst muligt.

- Det er altid meget vigtigt, at man fortæller alarmcentralen, at der er tale om knivstik. Man kan også med fordel holde kontakten til alarmcentralen indtil ambulancefolkene ankommer.

Det 31-årige knivstikoffer er uden for livsfare, men hans tilstand er stadig ustabil. Det oplyser Københavns Politi til ekstrabladet.dk søndag aften.

1 af 3 Der var herinde på Cafe Runddelen, at en mand søndag morgen blev stukket med kniv 27 gange. (Foto: Kenneth Meyer)
2 af 3 - Det værste er indre blødninger, som man slet ikke skal undervudere. Hvis man er spirituspåvirket, kan man ikke nødvendigvis mærke noget, selv om det kan være alvorligt, siger Sven Trautner, som her ses til venstre i billedet. (Arkivfoto: Morten Fauerby)
3 af 3 Der var herinde på Cafe Runddelen, at en mand søndag morgen blev stukket med kniv 27 gange. (Foto: Kenneth Meyer)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere