Terrortiltalt bror: ’Jeg skal nok lære at lave bomber’

To somaliske brødre fra Aarhus risikerer flere års fængsel for terrorstøtte

Den 19-årige NW forklarede mandag i retten, at han brugte denne lejlighed på Spættevej i Aarhus V som dækadresse, så han kunne få den højeste SU, mens han boede hjemme hos sin far. (Foto: Ole Frederiksen)
Den 19-årige NW forklarede mandag i retten, at han brugte denne lejlighed på Spættevej i Aarhus V som dækadresse, så han kunne få den højeste SU, mens han boede hjemme hos sin far. (Foto: Ole Frederiksen)

Flere telefonsamtaler mellem den 19-årige NW og hans fem år ældre storebror GW belaster brødrene i sagen om terrortræning i Somalia.

Det kom frem i dag i retten i Aarhus, da anklageren Torben Thygesen afspillede fire telefonsamtaler fra slutningen af 2011.

Telefonsamtalerne blev aflyttet af PET, som i efteråret 2011 havde modtaget oplysninger fra anonyme kilder om, at brødrene havde planer om en eller anden form for terror.

Læs også:

Se også: Dommer irettesætter tilhørere i terrorsag
Se også: Terrortiltalt: al-Shabaab er frihedskæmpere
Se også: al-Qaeda hyldest fundet hos brødres far

Brødrene er tiltalt for at arrangere og finansiere den ældste brors ophold i terrortræningslejren ’Brøndene’ tæt ved Mogadishu, som er kontrolleret af terrororganisationen al-Shabaab i Somalia.

I modsætning til sin 24-årig bror ville den 19-årige NW gerne svare på anklagemyndighedens spørgsmål under dagens retsmøde.

Han fortalte bl.a., at han sympatiserer med den somaliske terrororganisation al-Shabaab.

- Jeg ser al-Shabaab som frihedskæmpere og sympatiserer derfor med dem. De kæmper for at implementere Sharia, og der er mere fredeligt i de områder i Somalia, hvor de har taget kontrollen, end der, hvor regeringstropperne regerer, forklarede NW.

Knap så åbenmundet var NW, da anklageren ville spørge ind til en række konkrete emner under de to brødres telefonsamtaler mellem Danmark og Somalier.

Under en af de skrattende optagelser, som anklageren afspillede, fremgik det, at storebroderen på et tidspunkt i samtalen sagde, at ’jeg skal nok lære at lave bomber’.

- Det vil min klient ikke kommentere, sagde forsvarer Niels-Chr. Strauss på vegne af sin klient.

NW ønskede heller ikke at kommentere, at de to brødre under en af samtalerne havde diskuteret, om jihads skulle udføres i Vesten eller i muslimske lande.

Begge brødre er tiltalt for at have ydet økonomisk støtte til al-Shabaab med omkring 34.000 kr.

Efter anholdelsen i maj sidste år nægtede NW at have sendt penge til Somalia, men i går i retten ændrede han forklaring.

- Jeg har ikke sendt 34.000 kroner, men måske 15.000 maks 20.000, sagde han til anklageren.

NW forklarede, at pengene var så GW kunne klare sig under besøget hos familie og venner i Somalia.

- Jeg sendte noget af min SU. Jeg sendte nok 1500 hver måned. Resten af pengene kom fra mine venner, der gerne ville sende penge til Somalia. Det ville de gerne gøre, fordi der i 2011 havde været terror i Somalia.

Da brødrene blev anholdt i maj 2012, ransagede politiet både en dækadresse på Spættevej i Aarhus V og faderens adresse på Rydevænget. Her fandt politiet en 33 minutter lang film, som ifølge politiet er en hyldest til al-Shabaab samt et blad, som er udgivet af Al Qaeda, hvor Osama bin Laden bliver hyldet.

NW og GW blev i første omgang sigtet for forsøg på terror, men tiltalen er nu ændret til den noget mildere paragraf 114 b og d, der omhandler ophold i terrortræningslejr og økonomisk støtte til terror.

De nægter sig skyldige.

Strafferammen er henholdsvis op til seks og ti års fængsel.

Der er afsat syv retsdage til sagen, og dommen forventes at falde i slutningen af marts. ?

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere