Terrortiltalt: al-Shabaab er frihedskæmpere

Den yngste af de to terrortiltalte brødre erkender sympati for terrororganisationen al-Shabaab

- Jeg ser al-Shabaab som frihedskæmpere.

Sådan forklarede den terrortiltalte NW, da han mandag middag afgav første del af sin forklaring i terrorsagen mod ham og hans bror GW.

- Jeg ser al-Shabaab som frihedskæmpere og sympatiserer derfor med dem. De kæmper for at implementere Sharia, og der er mere fredeligt i de områder i Somalia, hvor de har taget kontrollen, end der, hvor regeringstropperne regerer, forklarede NW.

Går du selv ind for sharia?, ville anklageren vide.

- Ja, det gør jeg.

Gælder det også din bror?

Ja.

NW understregede, at han tager afstand for al-Shabaabs drab på civile.

Brødrene er tiltalt for at arrangere og finansiere den ældste brors ophold i en træningslejren 'Brøndene' tæt ved Mogadishu, som er kontrolleret af terrororganisationen al-Shabaab i Somalia.

Ifølge anklagerens gennemgang af sagen viser efterforskningen, at den 24-årige GW rejste til Somalia den 11. november via Bahrain og Dubai.

Læs også:

Se også: Dommer irettesætter tilhørere i terrorsag
Se også: To somaliske brødre nægter terrortræning
Se også: Somaliere i Aarhus: Vi fordømmer terror
To tilhørere på vej ud af retten, da to somaliske brødre blev fængslet ved retten i Aarhus i går. (Foto: Claus Bonnerup) 112 - 30. maj. 2012 - kl. 16:12 Far til terrorsigtet: Han skulle bare besøge farmor

Under opholdet i Somalia modtog GW ifølge anklagemyndigheden træning i terrorisme.

Træningen foregik i træningslejren 'Brøndene', som ligger omkring 15 kilometer fra Somalias hovedstad Mogadishu.

Den 19-årige NW har ifølge Torben Thygesen indsamlet penge til at finansiere broderens ophold i træningslejren.

Ifølge anklageren blev GW's flybillet til Somalia kødt i NW's navn. NW lånte også sit pas til broderen til brug under rejsen.

Under afhøringen forklarede NW, at broderen formentlig havde taget hans kreditkort, mobiltelefon og pas, fordi han afventede en dom for røveri.

- Jeg blev sur over, at han havde taget det, sagde NW.

Ifølge NW var han ikke klar over, hvad broderen skulle i Somalia.

- Jeg tænkte, at han måske ville have lidt ferie, inden han skulle ind og sidde for røveri. Men han sagde ikke noget, og jeg ved ikke, hvor længe han planlagde at være væk.

Broderen GW har allerede oplyst via sin forsvarer Finn Søgaard, at han ikke ønsker at udtale sig.

Årsagen er angiveligt, at han har været udsat for alvorlige krænkelser fra somalisk politis side under sin anholdelse i i Somalia.

Ifølge anklageskriftet har den 24-årige i nogle måneder frem til marts 2012 opholdt sig i en træningslejr, hvor han er oplært i at begå terrorhandlinger. Hans 19-årige lillebror er tiltalt for at have ydet bistand til storebroderens træningsophold.

Sagen kører som en nævningesag, da anklagemyndigheden vil kræve minimum fire års fængsel. Til at bevise de to brødres skyld har anklageren valgt at indkalde ni vidner.

Anklager Torben Thygesen har allerede nu erkendt, at anklagemyndigheden ikke har billeder eller vidneudsagn, der placerer GW i terrorlejren i Somalia, men ifølge anklageren vil flere telefonaflytninger bekræfte efterforskningen.

Disse telefomaflytninger vil blive afspillet efter frokostpausen kl. 13.00.

Hverken forsvarer for storebror eller lillebror har valgt at indkalde vidner. Der forventes dom i sagen 20. marts.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere