Terrortiltalt nægter at svare på spørgsmål fra anklager

En terrortiltalt 24-årig mand nægter at svare på spørgsmål fra anklageren, når retten tager hul på terrorsag.

I knap et år har en 24-årig terrortiltalt fra Aarhus lukket sin mund med syv segl, når politiet eller en dommer har stillet spørgsmål.

Og den strategi har han ifølge sin forsvarer Finn Søgaard ikke tænkt sig at ændre, når terrorsagen mod ham og hans 19-årige lillebror begynder mandag ved Retten i Aarhus.

- Han har ikke tillid til politiet, så han vil hverken svare på spørgsmål fra politiet eller anklageren. Så vi har aftalt, at han svarer på spørgsmål, som jeg stiller i retten, siger advokat Finn Søgaard til Ritzau.

De to brødre er tiltalt for at arrangere og finansiere den ældste brors ophold i en træningslejr kontrolleret af terrororganisationen al-Shabaab i Somalia.

Ifølge anklageskriftet har den 24-årige i nogle måneder frem til marts 2012 opholdt sig i en træningslejr, hvor han er oplært i at begå terrorhandlinger. Hans 19-årige lillebror er tiltalt for at have ydet bistand til storebroderens træningsophold.

- Jeg spørger ind til, hvad min klient har lavet i Somalia, hvornår han tog af sted og hvordan han kom hjem. En kronologisk gennemgang af hans færden over et halvts års tid, forklarer forsvarsadvokaten.

Brødrene har ifølge forsvarsadvokaten været varetægtsfængslet i knap et år efter den regulære terrorparagraf, der kan give fængsel på livstid. Men selve tiltalen går kun på finansiering og træning til terror, hvor den maksimale straf er henholdsvis seks og 10 år.

- De mener åbenbart ikke at kunne bevise egentlig terror, fortæller Finn Søgaard.

Det er første gang, at afsnittet om træning til terror under terrorparagraffen tages i brug. Derfor betræder både forsvaret og anklager Torben Thygesen fra Statsadvokaten i Viborg ukendt land, når sagen går i gang i retten.

- Der er ikke tidligere domme at sammenligne med, så derfor er vi også meget spændte på sagen, siger statsadvokatmedhjælper Torben Thygesen til Ritzau.

Sagens kerne handler om, hvor meget aktivitet der skal være, før man overtræder paragraffen om træning til terror. Uanset hvad, så regner Finn Søgaard dog med, at hans klient er en fri mand efter sagen.

- Hvis han skulle blive dømt, så forudser jeg, at fordi han har siddet varetægtsfængslet så længe, så vil retten formentlig løslade ham, siger advokaten.

Sagen kører dog som en nævningesag, så anklagemyndigheden vil kræve minimum fire års fængsel. Til at bevise de to brødres skyld har anklageren valgt at indkalde ni vidner.

Begge brødre nægter sig skyldige, og hverken forsvarer for storebror eller lillebror har valgt at indkalde vidner. Der forventes dom i sagen 20. marts.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere