Eks-præsident risikerer 12 års fængsel for våbensmugling

Forhenværende leder af Argentina har stået bag ulovlige leverancer af mortergranater, raketter og ammunition

Argentinas tidligere præsident Carlos Menem blev fredag kendt skyldig i at have organiseret omfattende våbensmugling, mens han styrede landet i 1990'erne.

Den tidligere sydamerikanske leder har ifølge en appeldomstol stået bag smugling af 6500 ton våben og ammunition til Kroatien og Ecuador. Eks-præsidentens forhenværende forsvarsminister er sammen med ti andre også kendt skyldig i sagen.

82-årige Menem blev i 2011 frikendt, men anklagemyndigheden appellerede afgørelsen.

En anden domstol skal nu tage stilling til, hvor høj straffen skal være, men Menem risikerer ifølge landets love mellem fire og 12 år bag tremmer.

Argentineren er i øjeblikket senator og er derfor i teorien beskyttet fra fængsel på grund af sin immunitet. Men når hans valgperiode slutter i 2014, risikerer han at ryge bag tremmer.

Menem var ikke selv til stede ved appeldomstolen fredag på grund af helbredsmæssige problemer. Men ifølge hans advokat vil den argentinske eks-leder anke domstolens beslutning.

Menem var præsident i Argentina fra 1989 til 1999, og anklagen går på, at han i begyndelsen af sin embedsperiode underskrev tre leverancer af våben.

Menem erkender, at han satte sin underskrift på forsendelserne, men fastholder samtidig, at der var tale om lovlige transaktioner, da våbnene blev sendt til fredelige lande.

Leverancerne bestod af rifler, tunge skydevåben, mortergranater, panserværnsraketter og ammunition, lyder det.

Af våbenindpakningen fremgik det, at militær-isenkrammet skulle sendes til Panama og Venezuela - men i stedet blev våbnene sendt til Kroatien og Ecuador.

Syv forsendelser røg til Kroatien om bord på fragtfly mellem 1991 og 1995. På det tidspunkt var en stor del af Balkan under våbenembargo fra FN efter opløsningen af Jugoslavien.

Andre våben blev fløjet til Ecuador i februar 1995, hvor landet var midt i en grænsekrig med naboen Peru. Argentina fik på det tidspunkt forbud mod at sælge våben til begge sider.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere