Pressede bander hævner for hævnens skyld

Bandevolden skyldes ikke længere kampen om hashmarkedet, men mere hævn i øjeblikket, oplyser politiet

Den 19-årige tømrerlærling Jonathan Taboryski blev dræbt af skud i Høje Gladsaxe. (Privatfoto)
Den 19-årige tømrerlærling Jonathan Taboryski blev dræbt af skud i Høje Gladsaxe. (Privatfoto)

Bandekonflikten startede med kampen for at sælge hash i København. Men på det seneste er en hævnspiral den direkte årsag til skuddrab, drabsforsøg og voldelige overfald, oplyser Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, NEC.

- Det er hævn for hævnens skyld i de episoder, som kører nu, hvor det er personer uden tæt tilknytning til banderne, som bliver ramt, siger Michael Ask, leder af NEC til Ritzau.

Læs også:

Se også: Zaid blev det seneste skudoffer

Siden nytår er den 19-årige tømrerlærling Jonathan Taboryski og den 27-årge Zaid Mohammed Al-Kayssi blevet skuddræbt på åben gade. Samtidig har der været flere drabsforsøg med pistol og kniv, og Michael Ask kalder situationen 'meget bekymrende'.

Læs også:

Se også: Politikersøn om bandekrig:- Det er ikke min skyld

I centrum af bandekonflikten er Værebros Hårde Kerne, VHK, der udspringer fra Værebroparken og socialt boligbyggeri i Gladsaxe Kommune.

Her arbejder leder af beboerrådgivningen Janni Møgelgaard med de helt unge på vej ud i problemer. Hun oplever, at banderne er presset, og konfliktens alvor får dem til at sætte rekrutteringen af nye medlemmer på standby.

- De ældre hiver ikke de helt unge ind for at stå vagt eller løbe ærinder, fordi de godt ved, at det er for farligt. De store er virkelig presset, og de smider de små hjem i sikkerhed, siger Janni Møgelgaard.

Læs også:

Se også: Forældre til dræbt 19-årig taler ud

Selvom politiet og kommunerne arbejder på højtryk for at lægge låg på konflikten, så skal en tredje spiller på banen, forklarer Janni Møgelgaard.

- Forældrene skal virkelig på banen nu, og de skal vide, hvor de unge er, og hvad de laver. Vi kan ikke klare det alene, siger hun i et 'nødråb'.

Læs også:

Se også: Værebro-folk: 'Jonathan var ikke med i bande'

Konfliktens alvor har også fået flere bandemedlemmer og unge på vej ind i miljøet til at søge et andet liv via kommunernes exit-programmer. Både Gladsaxe Kommune og Københavns Kommune melder om stigende søgning.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere