Judy-drabet: Morder har selv en grum skæbne

Kristian Heilmanns mor var en del af det fatale grønlandske eksperiment i 1951. Da Kristian var lille blev hun voldtaget og myrdet. Nu har han selv tilstået et sexdrab. Dommen falder i dag

Kristian Heilman fandt selv sin mor voldtaget og myrdet i 1974. Hun var et af de 22 grønlænderbørn som i 1951 blev tvangsdeporteret til Danmark i et socialt eksperiment, som i den grad mislykkedes. I dag klokken får Kristian Heilmann sin dom i sagen om sexdrabet på Viborg-pædagogen Judy Meiniche Simonsen. (Privatfoto)
Kristian Heilman fandt selv sin mor voldtaget og myrdet i 1974. Hun var et af de 22 grønlænderbørn som i 1951 blev tvangsdeporteret til Danmark i et socialt eksperiment, som i den grad mislykkedes. I dag klokken får Kristian Heilmann sin dom i sagen om sexdrabet på Viborg-pædagogen Judy Meiniche Simonsen. (Privatfoto)

Når 40-årige Kristian Heilmann i dag klokken 12 modtager dommerens afgørelse i sagen om det bestialske sex-drab på Viborg-pædagogen Judy Meiniche Simonsen 7. januar sidste år, er det en foreløbig tragisk kulmination på et gennemført tragisk liv.

ekstrabladet.dk dækker domsafsigelsen kl. 12.00 fra retten i Viborg

Med hans tilståelse er der ikke så meget tvivl om skyldsspørgsmålet. Det er strafudmålingen, der i spil. Her har anklagemyndigheden lagt op til en tidsubestemt anbringelse på en psykiatrisk afdeling, fordi Kristian Heilmann efter en mentalundersøgelse er erklæret sindssyg.

Podukt af fatalt børneeksperiment
Hele sit liv har han levet på kanten, det vil sige godt ud over den i forhold til et normalt menneskeliv.

Som søn af en grønlandsk mor, Ane Sofie Heilmann, var hans skæbne næsten fra fødslen beseglet. Ikke fordi hun var grønlandsk, men fordi hun var et af de 22 grønlænderbørn, som i 1951 blev udtaget til et socialt eksperiment, der fik fatale følger for dem alle.

I 1974 blev hun voldtaget og myrdet i i Albertslund.

- Kristian har fortalt mig, at det var den besked, der slog benene væk under ham og fik ham ud i kriminalitet, fortalte hans ti ældre søster Hanne Heilmann til Ekstra Bladet for godt et år siden, da Kristian Heilmann blev anholdt og drabssigtet.

Hun bor i Maniitsoq, også kendt som Sukkertoppen, i Vestgrønland. Hverken hun eller Kristian, der ikke har samme far, er opfostret hos moderen, der fik fem børn med forskellige mænd.

Tvangsdeporteret
Det sociale eksperiment med Ane Sofie Heilmann og de andre grønlænderbørn i 1951 er indgående beskrevet i nu afdøde forfatter og socialrådgiver Tine Brylds bog ’I den bedste mening.’ Det var i øvrigt Tine Bryld, som skabte kontakt mellem Kristian Heilmann og søsteren på Grønland

Af bogen fremgår, at børnene, som også inkuderede Ane Sofie Heilmanns to år yngre bror Karl, blev tvangsdeporteret til Danmark i et socialt eksperiment.

Det gik ud på at skabe en grønnlandsk børneelite ved at indpode dem danske standarder, kulturelt, socialt, sprogligt og undervisningsmæssigt.

Formålet var - via dansk påvirkning - at skabe en grønlandsk generation, der kunne vokse op og ændre Grønland til en ny og moderne velfærdsstat.

Det gik galt for alle 22
Eksperimentet blev en tragedie for alle 22 børn. Ingen af dem kom nogen sinde tilbage til deres forældre. Da de retunerede til Grønland havde de mistet det grønlandske sprog og oplevede genforeningen som et chok. De kom alle på skiftevis børnehjem og i familiepleje.

Kristian Heilmanns mor vendte senere tilbage til Danmark. Her boede hun på skiftende adresser rundt om i landet og med forskellige mænd. Lige indtil drabet i 1974.

På børnehjem
Kristian Heilmanns barndom foregik for en stor del på børnehjem. Efter at have fundet sin mor myrdet slog han ind på en kriminel løbebane, han aldrig kom ud af. Han har adskillige domme, fra tyveri til grov vold og ildspåsættelse, på sit synderegister.

Kristian Heilmanns familiære relationer har nærmest været ikke-eksisterende.

- Vi er aldrig mødtes, men har kun haft kontakten via Facebook og ved brevudveksling, siger Hanne Heilmann.

Af samme grund er det også et begrænset kendskab, hun har til sin bror.

- Jeg kender mest til vores fælles fortid som barn af den samme mor. Jeg ved, at han i en tidlig alder kom på børnehjem, og at han senere kom i pleje hos en familie. Det er min fornemmelse, at det ikke gik så godt, men det er ikke noget, han har fortalt så meget om, fortalte hun i interviewet med Ekstra Bladet sidste år.

Troede han var på rette vej
Hendes kendskab til hans kriminelle fortid er derfor udetaljeret, men hun blev chokeret, da han begik drabet, fordi han havde efterladt et indtryk af, at han havde lagt kriminaliteten bag sig.

- Han skrev til mig, at han var ved at være ved godt mod igen, og at han var helt sikker på, at kriminaliteten var fortid.

Men fortiden rummede noget skæbnesvangert:

Som 19-årig fik han diagnoserne paranoid psykose og skizofreni.

Med andre ord en virkelig syg mand, som ikke desto mindre kom til op gennem årene at afsone i almindelige fængsler. Lige indtil han fik en behandlingsdom og i forbindelse med den blev anbragt på det åbne bosted Blåkærgaard.

Det kostede i sidste ende Judy Meiniche Simonsen livet.

Læs også:

Se også: Judys lig blev brutalt mishandlet
Se også: Sindssyg sex-dræber fandt sin egen mor myrdet og voldtaget
Se også: Morder i retten: Hun truede med at melde mig efter sex
Se også: Judy blev fundet med kniven i brystet
Se også: Judy passede bare sit arbejde: Sexmisbrugt og dræbt

ekstrabladet.dk dækker domsafsigelsen kl. 12.00 fra retten i Viborg

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere