Fatale svigt før mor dræbte sit spædbarn

Nødråb før tragedien: 20-årig kvinde blev behandlet og vurderet både på Hjørring og Aalborg Sygehus dagen før hun dræbte sin ni dage gamle søn – ingen så faresignalerne

Den 20-årige kvinde erkendte grådkvalt at have slået sin søn ihjel ved kvælning. (Privatfoto)
Den 20-årige kvinde erkendte grådkvalt at have slået sin søn ihjel ved kvælning. (Privatfoto)

Advarselslamperne blinkede nærmest om kap hos både den ene, anden og tredje professionelle behandler i Nordjylland i dagene inden, at en 20-årig kvinde i fredags kvalte sin kun ni dage gamle søn med en pude.

Så sent som dagen før hun begik drabet og forsøgte at tage sit eget liv var hun på egen foranledning omkring det psykiatriske system, som lod hende tage hjem igen.

Læs også:

Se også: Psykiatrichef: Vi skal lære af den her sag

Det viser en redegørelse om den forfærdelige sag, som ekstrabladet.dk har fået indsigt i. Således er der ikke langt til at konkludere, at den ufattelige tragedie havde et trist og turbulent forspil, som burde have fået en eller sågar flere i behandlingssystemet til at reagere på en måde, så drabet på det lille forsvarsløse spædbarn aldrig var sket.

- Jeg kan kun sige, at dette er så trist og tragisk, som noget kan være, og at vi i kommunen ikke kunne gøre mere, end vi gjorde, siger den konservative formand for socialudvalget i Frederikshavn Kommune, Peter E. Nielsen, til ekstrabladet.dk.

Spiste otte panodil-piller
Det var der – på førstesalen i en boligblok i Frederikshavn – at en 20-årig kvinde på barsel fra sin uddannelse som social- og sundhedsassistent mindst fire gange var i kontakt med sundhedspersonale i de sidste fire dage frem mod drabet.

Men end ikke, da kvinden blev kørt med ambulance til Hjørring Sygehus dagen inden drabet og senere samme dag overført til psykiatrisk skadestue ved Aalborg Sygehus, så en eneste behandler faresignalet.

- Jeg fatter ikke, at det kunne komme dertil. Hun (moren) råbte jo i den grad om hjælp, siger en kilde tæt på familien, som ønsker at være anonym.

Læs også:

Se også: Politiet: Mor dræber sit spædbarn

Ifølge redegørelsen om sagen havde moren indtaget otte panodil-piller, da hun blev hentet af en ambulance dagen inden tragedien.

Flere lamper blinkede
Da den lille dreng blev født den 6. februar, åndede alt ellers lykke hos forældrene. Morens forlovede igennem knap fem år er ved at uddanne sig til sygeplejer. Det var ham, der i fredags klokken lidt over 14 – efter en kort tur væk fra moren og spædbarnet – kom hjem til det frygtelige syn af den kvalte søn og moren, der via et nyt indtag af et ukendt antal piller havde forsøgt selvmord.

Ingen på Hjørring Sygehus eller psykiatrisk skadestue i Aalborg havde dagen og aftenen inden vurderet sig frem til truslen om tragedien, men mindre kunne måske også have gjort det.

- Problemet er, at der har været flere advarselslamper, som har blinket, men hvor højt har de blinket, spørger morens forsvarer, advokat Per Bøgh Jensen, uden at forvente et svar nu og her.

Grædende og nedbrudt
Den ansvarlige for psykiatrien i Nordjylland, cheflæge Morten Kjølbye, iværksætter straks en undersøgelse, som forhåbentlig kan give flere svar.

- Dette var tragedien, der ikke måtte ske, men det gør den slags desværre en sjælden gang i mellem. Vi har sat en undersøgelse i gang, som skal klargøre, hvad der præcist skete og hvilke lægelige vurderinger, der lå bag de beslutninger, som blev truffet, siger Morten Kjølbye til ekstrabladet.dk.

Læs også:

Se også: Mor sigtes for drab

Den 20-årige mor erkendte grædende og nedbrudt drabet ved et grundlovsforhør i Retten i Hjørring mandag. Hun blev varetægtsfængslet i fire uger og sigtet for drab. En mentalundersøgelse ved retspsykiatrisk afdeling skal nu afgøre, hvorvidt hun kan være egnet til en behandlingsdom.

Faren blev indlagt med chok på Brønderslev Sygehus i fredags og udskrevet igen søndag aften.

Kender du til sagen? Tip os på sms/mms 1224 (koster alm. sms-takst) eller på mailen 1224@eb.dk.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere