Betjente advares mod farlig brug af peberspray

Københavns Politi reagerer på kritik fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed

Arkivfoto: Kristian Linnemann
Arkivfoto: Kristian Linnemann

Ledelsen i Københavns Politi forsøger nu at gøre det klart for betjentene, at de ikke må bruge peberspray på en farlig måde.

I tre kendte tilfælde brugte betjente i hovedstaden sidste år peber mod knallertførere i fuld fart.

Førerne ville ikke stoppe, og derfor kørte betjentene op på siden af dem og sprøjtede chilipeber mod dem.

- Det kan være forbundet med fare, endog stor fare, at standse en knallert på den måde, sagde direktør i Den Uafhængige Politiklagemyndighed Kirsten Dyrman forleden.

I myndighedens nye årsberetning er der omtalt et eksempel, hvor en motorcyklist forsøger at få en 16-årig til at stoppe. Betjenten har dog forklaret, at han sigtede bag drengen og nedad.

I Københavns Politi siger vicepolitidirektør Mogens Kjærgaard Møller, at den kritisable metode nu skal drøftes i den operative chefgruppe.

- Vi har taget det til efterretning, at det ikke er en hensigtsmæssig brug af peberspray, og det vil blive præciseret over for medarbejderne, siger han til Ritzau.

Politiklagemyndigheden har fået tre klager, og i et af tilfældene er myndigheden ved at undersøge, om betjenten har overtrådt straffeloven. Her findes nemlig en paragraf om hensynsløst at udsætte andre for fare.

I Københavns Politi kan ledelsen ikke svare på, om metoden har været brugt i flere end de tre tilfælde, hvor der er blevet klaget.

I det hele taget har danske betjente taget peberspray til sig. Magtmidlet har betydet, at betjente ikke længere i samme grad behøver at bruge musklerne på at få urolige elementer til at makke ret, lyder det i Rigspolitiet.

Men der er også uheldige eksempler. Mod en diskoteksgæst brugte en jysk betjent sidste år både et smertefuldt fysisk greb og peberspray, selv om manden var i håndjern og var faldet til ro. Og selv om to politifolk og syv dørmænd stod omkring ham.

Danske betjente bruger peberspray langt mere end deres kolleger i Norge, viser en undersøgelse udført af lektor Lars Holmberg ved Københavns Universitet. Forklaringen er måske, at det i Danmark er tilladt at sprøjte peber på personer, der yder passiv modstand.