Politiet hentede mistænkte guldrøvere i Chile

Københavnske politifolk har været i Sydamerika for at hente to mænd, som sigtes for groft røveri på Amager

Betjente fra Københavns Politi har været en tur i Chile for at hente to mistænke røvere til landet, så de kan komme for en dommer onsdag i en sag om et brutalt røveri i 2010, hvor en betjente skød og dræbte en røverne.

De chilenske myndigheder har efter et juridisk slagsmål, der endte i den chilenske højesteret, besluttet at udlevere de to mænd 25 og 28 år, der har været efterlyst internationalt, og derfor satte betjentene kursen mod Sydamerika.

- Vi har hentet to mænd til landet i går, og de skal fremstilles i dommervagten i dag, hvor de er sigtet for særlig groft røveri, siger Thomas Dürr, leder af den sektion i Københavns Politi, som efterforsker grovere røverier, til Ritzau.

Politiet mangler fortsat at få en 30-årig kvinde udleveret fra Chile, før alle otte mistænke i sagen enten er dømt eller i politiets varetægt.

- Hun sidder fængslet for et andet forhold i Chile, men vi har en udleveringsbegæring på hende, og vi regner med at hente hende til Danmark om en måneds tid, fortæller Thomas Dürr.

De to mænd og kvinden menes at have deltaget, da en gruppe 24. april 2010 overfaldt Aveny Optik på Amagerbrogade og slap væk med værdier for 4,9 millioner kroner.

Efterspillet blev meget dramatisk, da en betjent tog fat i døren til flugtbilen og blev slæbt efter bilen. Imens forsøgte føreren at køre ind i biler for at ryste betjenten af.

Betjenten trak sin tjenestepistol og skød føreren, som senere døde af skuddet. Efter en undersøgelse fastslog statsadvokaten, at betjenten med god grund frygtede for sit liv og helbred.

I den efterfølgende retssag om røveriet blev fire chilenske mænd idømt fængsel fra tre til seks år.

Personalet i Aveny blev bundet på hænder og fødder, og derefter smadrede røverne montrerne i forretningen.

De fire blev også dømt for et forsøg på røveri mod en anden guldsmed på Nørrebrogade i København, og politiets teori er, at røverbanden ville slutte af med det store røveri på Amagerbrogade, før de stak af til udlandet.

De tre sidste mistænkte fra røveriet skal altså nu for en dommer i Danmark, og efterforskeren kan sætte et punktum i sagen.

- Nu er sagen fuldt belyst og opklaret, og vi har fået alle dem, som har været involveret, så vi er meget godt tilfredse, fortæller Thomas Dürr.

I en kvindes kælderrum fandt efterforskerne senere en del af tyvekosterne, og hun blev idømt et halvt års fængsel.