Hittebarnet: Sjældent mødrene findes

Politiet har svært ved at opklare sager om hittebørn. Pigen fra sportstasken bliver formentlig bortadopteret

Sportstasken som den lille pige blev fundet i.
Sportstasken som den lille pige blev fundet i.

En nyfødt dreng, der i december 2011 blev fundet i en plasticpose i Maribo, har fået et nyt liv. Hans mor blev ikke fundet, og han er blevet bortadopteret af Lolland Kommune.

Sådan kan det også meget vel gå for den nyfødte, velskabte pige på 3,5 kilo, der i går blev fundet i en sportstaske i Rektorparken i København.

Mange sager om hittebørn ender nemlig som uopklarede, fordi det er meget svært for politiet at finde frem til de ulykkelige mødre.

Ni spædbørn er fundet efterladt levende eller døde uden at politiet har været i stand til at finde børnenes forældre og opklare tragedierne.

Bliver på hospitalet weekenden over
Københavns Kommune har overtaget ansvaret for den nyfødte pige fra Rektorparken, og har allerede fundet en erfaren plejefamilie, der er klar til at tage imod pigen. Rigshospitalet beholder hende dog weekenden over. Senere kan en adoption komme på tale, hvis det ikke lykkes for politiet at finde forældrene.

Politiet har kun fået ganske få henvendelser om hittebarnet, og har ingen konkrete spor af moderen. En teori er, at barnet kan være født af en udenlandsk kvinde, måske en rumæner, som er kendte for at holde til i området ved Rektorparken.

- Moderen må have en eller anden tilknytning til området. Det er næppe tilfældigt, at barnet er sat dér, siger politikommissær Hans Erik Raben til ekstrabladet.dk.

Se også: Spædbarnet lå i denne taske

Trods gode spor som dna i flere af sagerne om hittebørn, er de fortsat gåder som mystificerer politiet og offentligheden. Hvordan kan en mor eller et forældrepar smide deres nyfødte baby væk som et andet stykke affald ?

Der skjuler sig uden tvivl dybe personlige tragedier bag hver eneste sag, og hvis en sag bliver opklaret, venter der næppe forældrene hårde straffe. I sager, hvor politiet har fundet den ulykkelige mor, er det ofte endt med ganske milde eller betingede straffe.

Svære at opklare
Politikommissær Hans Erik Raben bekræfter, at sager om fundne spædbarn kan være svære at opklare:

– Det kan være unge kvinder, der har skjult deres graviditet og som har født i dølgsmål. Det kan også være udenlandske kvinder, der har født her i landet. Vores bedste mulighed er at råbe højt på hjælp fra offentligheden, og kontakte sygehuse, jordemødre og sundhedspersonale, siger Hans Erik Raben.

Se også: Spædbarnet lå i kulden i syv timer

Tekniske spor som fingeraftryk og dna kan hjælpe politiet, men de kræver, at politiet har en mistænkt at sammenligne sporet med.

Dna fra barnet kan føre til forældrene
– Når vi har dna fra spædbarnet er det en blanding af moderens og faderens dna, og hvis vi ikke har mistænkte at sammenligne med hjælper det os ikke. Vi skal kunne sammenligne direkte med moderens og faderens dna for at bekræfte, at de har avlet barnet. Vi kan ikke søge efter forældrene i dna-registeret, siger efterforskningslederen.

– Der er altid tragiske skæbner i disse sager. Derfor er det så vigtigt, at vi hurtigt finder moderen til barnet i sportstasken. Hun har det uden tvivl rigtigt psykisk dårligt og skal have hjælp hurtigst muligt, siger Hans Erik Raben.

Politiets bedste spor i sagen om den nyfødte pige fra Rektorparken er den sportstaske, hun blev fundet i, to håndklæder og en hovedpude. Politiet beder om henvendelser fra folk, der kan genkende nogen af tingene. Sportstasken er lilla, 30 gange 40 cm. og af mærket ’Dunlop’.

Født til tiden
– Barnet var nøgent, men svøbt i et håndklæde. Der var stadig rester af fosterfedt på barnets hud, og hun er født et til to døgn, før hun blev fundet. Hun er sund, velnæret, velskabt og født til tiden, siger Hans Erik Raben.

Det eneste, der holdt barnet varmt i sportstasken gennem mindst syv timer i nattekulden, var to håndklæder. Det ene er sort og af mærket ’ID’. Det andet er et brunt badehåndklæde. Sportstasken var stillet i vejkanten ved et træ mellem to parkerede biler, og tasken stod på en almindelig hovedpude med sort betræk, som isolerede det nøgne barn lidt fra den kolde asfalt.

Den måde sportstasken var henstillet på viser, at den desperate mor sandsynligvis ønskede at barnet blev fundet hurtigt og i live.

Men pigens kropstemperatur var nede på 27 grader, da hun blev fundet. På Rigshospitalet blev hun lagt i en kuvøse og varmet op, fik drop og ekstra ilt. Efter få timer var pigen udenfor livsfare.

SE OVERSIGTEN OVER SAGER MED TIDLIGERE HITTEBØRN HER

1 af 5 Tasken er af mærket Dunlop.
2 af 5 Tasken var stillet på denne hovedpude mellem to parkerede biler.
3 af 5 Et håndklæde af mærket 'ID' lå i sportstasken.
4 af 5 Det nøgne barn var svøbt i et andet håndklæde.
5 af 5 Sportstasken som den lille pige blev fundet i.
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere