Tiltalt for menneskesmugling: Ville bare hjælpe

En 43-årig kvinde, der angiveligt har smuglet 1049 filippinere til Danmark, nægter at være menneskesmugler

Hun ville bare gøre det lettere for filippinere at komme til Europa. Speede processen lidt op. Men der var ikke tale om et systematisk og velorganiseret forsøg på menneskesmugling.

Det forklarer den 43-årige filippinskfødte kvinde fra Thisted torsdag foran et nævningeting i Retten i Holstebro.

Her er hun tiltalt for igennem en treårig periode at have smuglet 1049 personer fra Filippinerne til Danmark og videre ud i Schengen-området,

- Formålet med det hele er, at dem, der har familie i Danmark, de ikke har besøgt, kan komme til at besøge dem her i Europa, siger kvinden på skiftevis dansk og engelsk.

- Der er intet andet formål end at skabe kærlighed mellem dem og deres familie. Det er en lang proces at få visum, og det skulle gå lidt hurtigere.

Ifølge anklagemyndigheden er der tale om systematisk menneskesmugling, der skete ved, at filippinere, som ønskede at komme til Europa, tog kontakt til kvindens rejsebureau DenPhil Travel.

Her blev ansøgeren interviewet, og de blev enige om en pris for at skaffe en herboende filippinsk garant i Danmark, der kunne hjælpe personen med at få adgang til Danmark.

Garanten skulle via Udlændingestyrelsen invitere ansøgeren til Danmark under det påskud, at de var i familie, og at der eksempelvis skulle holdes bryllup eller fødselsdag.

Filippinerne købte så en returbillet til Danmark i den 43-åriges rejsebureau, mens garanterne typisk fik 3000-5000 kroner eller en rejse for deres underskrifter.

Returbilletterne blev dog aldrig benyttet, og filippinerne er forsvundet - formentlig ud i resten af Schengen-området.

Kvinden indrømmer, at hun i flere tilfælde har fundet garanter i Danmark til filippinere med familie i Sydeuropa. Men garanterne i Danmark havde de ingen tilknytning til.

- Hvor mange gange er det sket? vil anklager Claus Benner gerne vide.

- Omkring 300 gange. Måske færre, måske flere, fortæller kvinden.

Den tiltalte skulle angiveligt have tjent flere millioner på fidusen.

Omkring 100 personer er blevet afhørt i den omfattende sag. En del er allerede blevet dømt for deres del af sagen.