Forsvarer: Tyndt grundlag for agent i våbensag

Fejl i politirapport om aflytning i den store sag om lager af militære våben hos kriminelle, siger advokat.

Politiet offentliggjorde disse billeder af våbenfund fra Antvorskov Kaserne. Foto: Politiet
Politiet offentliggjorde disse billeder af våbenfund fra Antvorskov Kaserne. Foto: Politiet

Politiets jagt på et stort våbenlager er baseret på så tvivlsomme metoder, at de tiltalte bør frifindes, mener en forsvarer.

En dommer fik nemlig ikke hele sandheden om en aflyttet samtale, da politiet bad om tilladelse til at indsætte en agent mod tre mistænkte.

Det oplyser advokat Henrik Dupont Jørgensen. Han er forsvarer for den ene af de tre, der nu står anklaget for at ville sælge 43 militære automatvåben, som stammer fra røveriet mod Antvorskov Kaserne.

I sommeren 2011 fik politiet af en dommer lov til at bruge en agent. Over for de mistænkte spillede agenten rollen som en, der ville købe våbnene og smugle dem til Sverige.

Læs også:

Se også: Antvorskov-våben: Seddel om salg fundet i pengeskab

I et fitnesscenter opsøgte agenten den mistænkte L, og forhandlingerne førte til, at gemmestedet i Brøndby til sidst blev afsløret. Men agenten blev sluppet løs på et højst tvivlsomt grundlag, oplyser advokaten.

Politirapporten, der blev lagt på dommerens bord, drejede sig om to mistænktes snak under en aflyttet samtale i et fængsel. Ifølge rapporten skulle L. have sagt til den anden, at denne "bare kan sælge de resterende våben".

'Beviset forurenet undervejs'
Men nu er aflytningen blevet afspillet i Retten i Glostrup, og den giver et helt andet indtryk. Under samtalen siger L. nemlig: "Kan du ikke bare fortælle, hvor lortet er og så få dusøren, så er det overstået?"

Der er alt for stor afstand mellem politirapportens referat af samtalen og realiteterne, fastslår advokat Henrik Dupont Jørgensen.

- Min klient taler ikke om at sælge de resterende våben, men det modsatte - nemlig at våbnene skal gives til politiet, så man får en dusør, siger advokaten.

Læs også:

Se også: Tre mænd nægter salgsforsøg af Antvorskov-våben

Grundlaget for mistanken om salg af våben og dommerens "ja" til agenten var altså fejlagtigt, påpeger han.

- Dermed er der tale om ulovlig tilvejebragt efterforskning, og det betyder, at beviset skal udgå af sagen, siger advokaten.

Han er dog med på, at politiet gjorde alt for at få fat på de mange våben, som befandt sig i kriminelle kredse.

- Det kan jeg som samfundsborger godt forstå. Men beviset er ødelagt og forurenet undervejs, og så må man frifinde min klient, siger Henrik Dupont Jørgensen.

Anklageren i sagen, Ulrik Sjølin Pedersen, vil ikke udtale sig om den mangelfulde politirapport. Retten i Glostrup træffer afgørelse i februar.