Præstø-ulykken: Nu taler den overlevende lærer for første gang

Præstø-ulykken: Den 33-årige lærer, der var ombord på dragebåden, måtte hjælpes af en elev - hun kunne ikke længere mærke sine ben

Rikke Jensen overlevede - i modsætning til kollegaen Michael Jørgensen - ulykken på Præstø Fjord. Her sidder hun på en båre - reddet op af vandet lige efter ulykken. (Foto: Lene Thomsen)
Rikke Jensen overlevede - i modsætning til kollegaen Michael Jørgensen - ulykken på Præstø Fjord. Her sidder hun på en båre - reddet op af vandet lige efter ulykken. (Foto: Lene Thomsen)

RETTEN I NYKØBING FALSTER (ekstrabladet.dk): For første gang i to år får offentligheden i dag lejlighed til at høre, hvilke beslutninger og tanker som de to lærere fra Lundby Efterskole gjorde sig, da de drog ud på dragebåden med 13 elever en kold februardag.

For netop nu vidner den 35-årige lærerinde Rikke Jensen, som var ombord på dragebåden. I retten skal hun genfortælle sin version af tragedien. I modsætning til sin kollega Michael Jørgensen, der døde i det kolde vand i fjorden efter kæntringen, fik idrætslæreren stort set reddet sig selv i land og overlevede.

Læs også: Forstander: Jeg anede ikke de sejlede
Læs også: Viceforstander: Jeg kendte godt til vintersejlads

Viste eleverne rygcrawl efter kæntring
Under retssagen er det kommet frem, hvordan det primært var den 44-årige friluftslærer Michael Jørgensen, der stod bag dragebådssejladsen og ikke mindst ham, der var primus motor for ekskursionen. En ekskursion som i bund og grund gik ud på, at eleverne på Idrætslinjen skulle overgå Friluftslinjens rekord fra om onsdagen.

Om Rikke Jensen har forsøgt at modsætte sig den uortodokse vintersejlads, som forstander Truels Truelsen hævder han intet kendte til, (selvom han til en politirapport har givet udtryk for noget andet, red.), eller om heller ikke hun havde betænkeligheder ved at sejle ud med en flok unge mennesker kun garderet med en svømmevest, vil anklager Michael Boolsen med al sandsynlighed forsøge at bore i.

Rikke Jensen forsøgte i minutterne efter kæntringen bl.a. at tilskynde og vise eleverne, at de skulle svømme mod land på ryggen. Altså rygcrawl for at gøre turen mindre hård ved at afværge bølgerne en smule.

Se også: Han fiskede Andreas og Kristoffer op af vandet
Læs også: Lærer holdt tale for elever og forældre

Kunne ikke mærke sine ben
Mens Michael Jørgensen på et tidspunkt svømmede tilbage til en hjælpeløs pige, svømmede Rikke Jensen selv mod land. Noget af vejen fulgtes hun angiveligt med flere elever. Af Søfartsstyrelsens rapport fremgår det, at hun på et tidspunkt havde spurgt eleverne, om de kunne bunde. 'Hun kunne ikke længere mærke sine ben. En af drengene svarede, at han kunne bunde. På et tidspunkt tog han hende i hånden og hjalp hende', står der i rapporten omkring svømningen mod land.

Det fremgår også, at Rikke Jensen (i hvert fald dengang, red.) ikke kunne huske yderligere fra svømmeturen. Den dengang 33-årige lærer blev omkring 13.30-tiden - altså over halvanden time efter ulykken - fundet tæt på kysten af noget personale fra Nysø Gods, som hev hende op op i en gummiredningsbåd. Hun blev herefter bragt ind til Præstø. Omkring fire timer senere indstillede redningsfolkene eftersøgningen af Rikke Jensens fortsatte forsvundne kollega Michael Jørgensen.

ekstrabladet.dk følger retssagen direkte fra Nykøbing Falsterkl. 13.00...