Klinisk døde elever stod omvendt i vandet

Præstø-ulykken: Uhyggeligt syn mødte redningsfolk: Eleverne stod ret op i vandet - med hovederne ned

(Foto: Torben Stroyer)
(Foto: Torben Stroyer)

RETTEN I NYKØBING FALSTER (ekstrabladet.dk): Det var i en 8,56 x maksimalt 1 meter bred dragebåd, at 13 elever og to lærere drog ud på Præstø Fjord den 11. februar 2011.

På trods af dårligt vejr og kulde valgte de to lærere, med den nu afdøde og erfarne sejler Michael Jørgensen som hovedarrangør af sejladsen, at stævne ud fra kysten.

Læs også:

Se også: Derfor kæntrede båden i Præstø-ulykke

Og derudover var eleverne også kun iført svømmeveste (dog godkendte, red.) og ikke redningsveste, som har langt større sikkerhedsegenskaber - blandt andet kan de med opdriftseffekter vende bevidstløse om i vandet, så man holder luftvejene fri.

Ydermere var ingen, trods de var tilgængelige på efterskolen, iført våddragter, der uden tvivl kunne have hjulpet eleverne imod det iskolde vand.

Læs også:

Se også: Efterskoler: Præstø-ulykke har ført til bedre sikkerhed

Anklageren afslørede under fremlæggelsen i forlængelse heraf, at flere af de bevidstløse og klinisk døde elever, der blev fundet i fjorden, blev fundet 'stående i vandet med hovederne nedad', da redningsmandskab nåede frem.

Konsekvenserne har for op mod syv af eleverne manifesteret sig som varige fysiske skader.

Læs også:

Se også: Præstø-ulykken: Derfor skal ikke alle 13 elever vidne

- Syv elever havde hjertestop og måtte genoplives på forskellige hospitaler. Også andre elever fik hjertestop, og alle har været i livsfare. For syv elever vil det præge dem resten af livet i form af lammelser, motoriske vanskeligheder, hjerneskader, hukommelsesproblemer, træthed og indlæringsvanskeligheder. For en elev vil han aldrig kunne få en normal tilværelse igen, og for seks af eleverne vil de i fremtiden have begrænsede uddannelsesmuligheder, læste Boolsen højt fra en lægeerklæring.

Tre af de 13 elever er af samme årsag ikke blevet indkaldt som vidner i sagen, når de skal genfortælle episoden i næste uge.