Familie om slavearbejdere: - Vi hjalp dem jo bare

En familie fra Helsingør nægter menneskehandel med rumænske rengøringsarbejdere: - Vi hjalp dem bare, siger familien i retten

Retten i Helsingør, ekstrabladet.dk

En sigøjnerfamilie fra Helsingør nægter, at der var tale om menneskehandel, da de fik et rumænsk par til Danmark, indlogerede dem på en sovesofa på altanen i tre år, og lod dem arbejde 12-20 timer i døgnet med rengøring for 3000 kr. 'sort' om måneden.

- Vi hjalp dem bare til at få arbejde i Danmark. Vi har ikke udnyttet dem.

Det forklarede den 39-årige AN, hans 42-årige kone SK, den 19-årige søn VK og den 28-årige nevø DN, da familien i eftermiddag blev fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Helsingør.

Familien sigtes for 10 kriminelle forhold fra menneskehandel over grov skattesvindel til socialbedrageri, dokumentfalsk og bedrageri og politiet kræver alle fire varetægtsfængslet.

Se også: Politiaktion: Holdt slavearbejdere på altan

Dørene blev lukket til grundlovsforhøret af hensyn til efterforskningen. Af sigtelserne fremgik nemlig, at en del af kriminaliteten er begået i forening med nu tidligere ansatte i rengøringsgiganten Forenede Service, som familiens rengøringsselskab var underleverandør for.

Politiet slog til i morges og anholdt far, mor, søn i en lejlighed i Vapnagård i Helsingør, hvor der også var fire rumænere til stede, som blev anholdt med henblik på nærmere at undersøge deres identitet. Nevøen blev anholdt på sin bopæl.

Se også: Rengøringschef fremstilles for menneskehandel

Ifølge sigtelsen for menneskehandel importerede familien det rumænske par til Danmark i maj 2009 og lod dem frem til oktober sidste år arbejde under 'slaveri-lignende' forhold. Parret blev, ifølge sigtelsen, kørt rundt til skoler og institutioner af familien, og rumænerne arbejdede 12-20 timer i døgnet fem-seks dage om ugen og blev holdt under opsyn af sønnen og nevøen.

Tog næsten hele deres løn
Rumænerne troede, at de arbejdede illegalt i Danmark, og familien kunne derfor i samarbejde med ansatte i Forenede Service udfærdige 21 ansættelseskontrakter for det rumænske par med falske underskrifter. Dermed modtog parret den officielle overenskomstmæssige løn, men den scorede sigøjnerfamilien ved at hæve pengene - og nøjedes med at betale rumænerne de 3000 kr. sort om måneden, lyder en af sigtelserne.

På den måde stak familien 276.000 kr. af rumænernes løn i egne lommer samt deres feriepenge. Rumænernes løn blev bl.a. brugt til indkøb og til leasing af den ene af familiens luksusbiler, en Mercedes.

Intet privatliv
Men de to rumænere, han 53, hun 50, knoklede for sigøjnerfamiliens rengøringsselskab bestod deres verden af halvdelen af den overdækkede altan i familiens lejlighed i Vapnagård, hvor de havde en sovesofa, et bord og en reol. Boligforholdene er ét af elementerne i sigtelsen for menneskehandel, fordi rumænerne var 'uden mulighed for nogen former for privatliv'.

Politiet har også sigtet AN og konen SK for skattesvig til godt to millioner kr., fordi de modtog betalinger fra Forenede service til deres to enkeltmandsvirksomheder uden at betale hverken skat eller moms.

AN sigtes også for socialbedrageri ved at have modtaget godt 77.000 kr.i kontanthjælp, selvom han solgte 90 biler gennem Den Blå Avis og stjal de to rumæneres løn.

Anmeldt af 3F
Det var fagforeningen 3F, der anmeldte sagen til politiet efter oplysninger fra det rumænske miljø i Helsingør.

Center mod Menneskehandel vurderer, at de to rumænere er blevet så groft udnyttet, at det kvalificerer til menneskehandel.

Grundlovsforhøret over de fire sigtede ventes at vare hele eftermiddag ved retten i Helsingør. En række familiemedlemmer var mødt op for at støtte de sigtede og var meget utilfredse, da retten lukkede dørene.