Politiet gav brandmand knippelsuppe

Lå og gav bevidstløs førstehjælp, da politibetjent slog løs på brandmand i civil med knippelslag

Sådan ser brandmandens ryg ud efter mødet med politiets knippelslag. (privatfoto)
Sådan ser brandmandens ryg ud efter mødet med politiets knippelslag. (privatfoto)

John Bjørkman, 28, deltidsbrandmand og nødbehandler i Sorø Brandvæsen, ømmer sig. Hans overkrop er dækket af gule og blå slagmærker fra politiets knipler, og han er chokeret over politiets opførsel.

Han var ved at give førstehjælp til en bevidstløs tømrerlærling på gulvet på værthuset ’Joe´s Garage’ i Slagelse, da politiet styrtede ind af døren efter alarm om slagsmål.

En betjent begyndte at slå løs på John Bjørkman bagfra med sin knippel, mens brandmanden sad bøjet over lærlingen, der havde svært ved at trække vejret. Tilsyneladende troede politiet, at de to var i slagsmål, men John Bjørkman havde blot lagt lærlingen i aflåst sideleje og ruskede i ham for at få ham til bevidsthed.

- Jeg havde ringet 1-1-2 og bedt om ambulance. Han trak vejret uregelmæssigt og var bevidstløs. Så kommer politiet ind, hiver mig væk fra ham, trækker mig ud af døren og jeg bliver lagt i håndjern på det kolde fortov, fortæller John Bjørkman.

Den uddannede tømrer skulle have passet sin brandvagt i julen hos Sorø Brandvæsen, men har måttet melde sig syg:

– Jeg har meget ondt i højre side og blå mærker over det hele. Jeg kan ikke løfte noget og har nærmest siddet oprejst og sovet, fortæller han.

Fundet livløs på toilettet
Han havde været til julefrokost og bowling med 13 kolleger og tømrermester Lars Olsen, 32, da fem fra selskabet sluttede af på ’Joe´s Garage’ natten til lørdag. Lærlingen René Jensen, 20, forsvandt pludseligt fra selskabet, og John Bjørkman og Lars Olsen fandt ham bevidstløs på toilettet. De fik ham ud på gulvet, og John Bjørkman begyndte at give lærlingen førstehjælp.

- Men nogle typer med tatoveringer begyndte at blande sig og ville have, at han skulle bæres ud på gaden, så deres fest ikke blev ødelagt. Det nægtede John fornuftigt nok. Lærlingen skulle ikke ud i kulden. Han lå og rallede og brækkede sig, fortæller hans chef Lars Olsen.

- John sagde, gå væk ! Jeg er brandmand, forklarer Lars Olsen.

Men nogle af gæsterne begyndte at slå på John Bjørkman og gribe fat i Lars Olsen, men de blev skubbet væk, så brandmanden kunne få plads til at give ham førstehjælp.

- Jeg var bekymret for hans vejrtrækning, siger John Bjørkman. Imens var politiet tilkaldt, men brandmanden opdagede det ikke, før han mærkede knippelslagene.

- Det var ikke i orden
- John sad med ryggen til døren, da en betjent huggede løs på ham. Det var bare ikke i orden, siger tømrermester Lars Olsen, der nu vil klage over politiet via tømrerfirmaets advokat.

De to første betjente tog fat i de tatoverede værtshusgæster, der havde forsøgt at hindre John Bjørkman i at hjælpe tømrerlærlingen.

- Jeg tænkte, det er fint. Nu er ordensmagten her. Så kommer der ro på. Men så kommer en tredje betjent ind af døren og går direkte løs på John, fortæller tømrermester Lars Olsen.

Han fik selv fem-seks knippelslag over armen, mens han forsøgte at forklare betjenten sagens sammenhæng:

- Det er en Falck-redder, sagde jeg flere gange til betjenten og forklarede, at de var mine folk, fortæller Lars Olsen. Han blev også lagt i håndjern og smidt på maven ud i en politibil. Bagefter kørte politiet Lars Olsen hen på en tankstation og satte ham af.

Patrick Søndergaard var gæst på værtshuset: - Der var ingen ond stemning, og jeg havde ikke observeret tumult. Politiet overreagerede fuldstændigt. Det var skræmmende at se. De greb både fat i brandmanden og den bevidstløse og hev dem begge ud på fortovet, siger han til ekstrabladet.dk.

Da Patrick Søndergaard protesterede mod politiets opførsel fik han klar besked: - Skrid eller du kommer ned og kysser asfalten.

Alle løsladt kort efter
Peter Aaskov var gæst på værthuset og på vej ud for at ryge, da han også blev anholdt og lagt i håndjern lige ved siden af brandmanden:

- Politiets behandling var helt over gevind. Så sgu ikke noget ballade nogen steder, og var på vej ud for at ryge, hvor jeg i det samme bliver flået ud på brostene og lagt i håndjern. Da man så spørger om, hvad man har gjort, får man en betjents knæ trykket ned i ansigtet med fuldt overlæg sammen med sætningen: 'Nu holder du fandme kæft', skriver Peter Aaskov på facebook.

Alle anholdte blev løsladt straks efter, men de fik besked på, at de kan se frem til bøder for værtshusuorden.

Politiet: Klag
Hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters politi bekræfter vagtchef Ove Christoffersen, at politiet sendte flere patruljer til 'Joe´s Garage' i Slagelse efter en anmeldelse om 'tumult og uorden'.

- Det er skrevet som en 'hændelse' på døgnrapporten, men der er ingen oplysninger om, at der er brugt knipler eller har været anholdte, siger vagtchefen. Han henviser til, at man må klage ad sædvanlig vej, hvis man mener, at politiets opførsel kan kritiseres.

1 af 2 John Bjørkman har sygemeldt sig fra julens brandvagt, fordi han er øm i hele kroppen og ikke kan løfte noget.(privatfoto)
2 af 2 Sådan ser brandmandens ryg ud efter mødet med politiets knippelslag. (privatfoto)

Skærm

Hent flere
Hent flere