Dom: Tror ikke at 22-årig dyrkede hård gruppesex frivilligt

I en usædvanlig skarp dom kritiserer retten politiets efterforskning af en gruppevoldtægt. Dommerne finder det ikke sandsynligt, at hun gjorde det frivilligt. Afslørende videooptagelser blev slettet af mistænkt

Den nu 22-årige kvinde er frifundet for falsk anmeldelse af gruppevoldtægt. Retten udelukker ikke, at hun faktisk var et offer, men de fire mænd bliver aldrig retsforfulgt. (privatfoto)
Den nu 22-årige kvinde er frifundet for falsk anmeldelse af gruppevoldtægt. Retten udelukker ikke, at hun faktisk var et offer, men de fire mænd bliver aldrig retsforfulgt. (privatfoto)

Var det hård frivillig sex med fire tilfældige mænd eller gruppevoldtægt ?

Med frifindelsen af en 22-årig kvinde for falsk anmeldelse af en gruppevoldtægt, rejser retten i Glostrup nu spørgsmålet, om hun i virkeligheden var offer for en brutal voldtægt en hel nat i sin lejlighed i Taastrup.

Retten kritiserer samtidig politiets efterforskning i sagen, fordi de fire mistænkte fik mulighed for at afstemme deres forklaringer.

Politiet undlod også at få foretaget en retskemisk analyse, der kunne be- eller afkræfte den 22-åriges formodning om, at hun blev udsat for drugrape. Hun kan nemlig intet huske, fra hun forlader et værtshus i Taastrup, og til hun vågner forskrækket næste morgen med en fremmed mand i sengen.

De fire meldte sig selv
Den 22-årige anmeldte gruppevoldtægten, men sagen tog en ny drejning, da de fire mænd meldte sig i samlet flok til politiet og fortalte, at det hele var sket frivilligt. Deres ens forklaringer blev støttet af en videooptagelse fra en iPhone af en sexscene, hvor kvinden tilsyneladende frivilligt har sex med de fire mænd.

Derfor rejste politiet tiltale mod den 22-årige for falsk anklage mod de fire mænd, og krævede hende idømt en fængselsstraf og 54.112 kr. i erstatning for politiets udgifter til de retsmedicinske undersøgelser i sagen.

Se også: - Jeg løj ikke om gruppevoldtægt

Hele retssagen mod den 22-årige kørte for lukkede døre i oktober, også vidneforklaringerne fra de fire mænd. Men ekstrabladet.dk har nu fået indsigt i dommen, der afslører en række nye oplysninger om den mulige gruppevoldtægt.

Den 22-årige havde friske mærker på halsen efter stump vold. Underhudsblødninger på arme, lår, lænd og flanke. Hun havde rifter i skeden og endetarmen. Stærke smerter i underlivet, og ifølge hendes søsters vidneforklaring var hendes lejlighed 'splittet ad'.

Da den 22-årige blev undersøgt var hendes alkoholpromille kun på 0,6.

Næppe frivilligt
Retten skriver i dommen: - Efter vidnernes (mændenes. red) forklaringer lægges det til grund, at ret voldsomme seksuelle handlinger blandt andet udspillede sig med tiltalte liggende på ryggen hen over kanten af en bruseniche og således på en særdeles ubekvem måde, som efter lægeerklæringen og de foreviste fotos, har påført hende skader. Endvidere lægges det til grund, at de har udført seksuelle handlinger, bl.a. under anvendelse af en agurk, der fortsat var pakket ind i sammensvejset plastic, og således havde skarpe kanter, hvilket har medført skader i form af rifter.

- Retten finder på denne baggrund, at det må have formodningen imod sig, at tiltalte er gået med til seksuelle handlinger under disse omstændigheder af egen fri vilje, skriver dommer Annette Elmer og de to domsmænd.

Med andre ord: Dommerne mener, at der kan være tale om gruppevoldtægt, selv om politiet har frafaldet sigtelsen mod de fire mænd, alle i 20´erne.

- Det er en bemærkelsesværdig dom, fordi retten langt hen ad vejen tager stilling til, hvad der er sket. Der er også tale om kritik af politiet, som har forplumret opklaringen ved at give de fire mistænkte mulighed for at afstemme deres forklaringer, siger advokat Ulla Wulff Hansen, der var forsvarer for den 22-årige.

- Jeg orker ikke mere
Den 22-årige, der er mor til en lille pige, siger til ekstrabladet.dk, at hun ikke orker at gå videre med sagen, men at hun er glad for rettens dom, også rettens kritik af politiets efterforskning.

- Der er ikke mere, jeg kan gøre nu, siger hun til ekstrabladet.dk.

Advokat Ulla Wulff Hansen siger: - Hun har fået oprejsning i form af en frifindelse. Hun kan ikke opnå noget bedre. Politiet har forsøgt at anke frifindelsen til Østre Landsret, men det har statsadvokaten afslået. Hvis der skulle ske mere i sagen, så skulle de fire mænd retsforfølges. Men det kommer ikke til at ske, fordi politiet har frafaldet sigtelserne mod dem.

Videoer slettet
Dommen afslører også, at den iPhone-video, der var stærkt medvirkende til, at politiet rejste sagen om falsk anmeldelse, kun var én af flere optagelser.

Den ene af mændene havde slettet de øvrige videooptagelser på sin iPhone, inden de fire kammerater meldte sig til politiet. Derfor blev der kun vist én optagelse i retten, og dén tillægger dommerne ingen stor værdi:

- Vidnet CJ optog efter det oplyste adskillige videosekvenser af begivenhederne den pågældende aften med sin iPhone, men retten har alene haft mulighed for at se en enkelt af disse, idet CJ af egen drift har slettet de øvrige videosekvenser. Den foreviste videosekvens - der er utydelig og ledsaget af dårlig lyd - viser alene et stærkt begrænset udsnit af, hvad der foregik ved den omhandlede lejlighed, og retten må derfor finde det betænkeligt at tillægge den særlig bevismæssig betydning, skriver retten.

Den 22-årige har tidligere sagt til ekstrabladet.dk: - Det er rigtigt, at jeg ikke gør modstand på optagelserne. Man kan ikke se, at det ikke er frivilligt. Men jeg ville aldrig tage fire fremmede mænd med hjem for at have sex med dem.

Se også: Video afslører falsk gruppevoldtægt

Dommen kritiserer, at politiet ikke har undersøgt, om den 22-årige var udsat for 'drugrape' ved at få puttet stoffer i sin drink.

- Sådanne undersøgelser ville i givet fald have kunnet give retten et bedre grundlag for at vurdere tiltaltes forklaring om, at de fire navngivne mænd havde skaffet sig samleje med hende enten mod hendes vilje eller efter at have hensat hende i en tilstand, hvor hun var ude af stand til at modsætte sig det

'Troværdige ungersvende'
- Retten må i den forbindelse hæfte sig ved, at kriminalassistent BJ, trods tiltaltes forklaring og anmodning om foretagelse af sådanne undersøgelser og trods de objektive fund ved lægeundersøgelsen, standsede yderligere undersøgelser i sagen under henvisning til, at 'herværende afdeling har haft fire troværdige 'ungersvende' til afhøring, som bekræfter, at der er foregået et seksuelt forhold alle fem imellem, dog uden at der er indgået vold eller trusler'.

Retten i Glostrup siger, at anklagemyndigheden ikke har ført bevis for, at 'tiltaltes anmeldelse for voldtægt var objektivt urigtig'.

Retten vil heller ikke afvise den 22-åriges forklaring om, at hun ikke husker, hvad der skete:

- Tiltalte har forklaret, at hun, da hun vågnede op, blev meget forskrækket og følte, at noget var sket, som ikke burde være sket, sammenholdt med, at hun på sin krop konstaterede mærker og rifter samt havde kraftige smerter i sit underliv, og at hendes lejlighed ifølge vidnet (søsteren, red.) var 'splittet ad', finder retten, at tiltalte på det tidspunkt, da der blev indgivet anmeldelse til politiet og under de efterfølgende afhøringer under alle omstændigheder havde rimelig grund til at formode, at hun havde været udsat for voldtægt.

ekstrabladet.dk afventer om Københavns Vestegns politi vil kommentere sagen.

Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen