Bandechefs befriere: Vi var der, men det var ikke os

Flere af de mænd, der står tiltalt for at stå bag en mislykket befrielsesaktion af bandechefen Maler-Mohammed, peger nu på andre gerningsmænd

Her skrider politiet til anholdelse af mændene i en Mercedes, der menes set ved fangetransporten.(Foto: EB)
Her skrider politiet til anholdelse af mændene i en Mercedes, der menes set ved fangetransporten.(Foto: EB)

RETTEN PÅ FREDERIKSBERG (ekstrabladet.dk): De indrømmer, at de var så tæt på scenariet, at de kunne følge med i, hvad der skete, da en gruppe mænd den 10. september 2010 forsøgte at udføre en befrielsesaktion af bandelederen Maleren fra Ishøj, da han skulle flyttes fra det ene fængsel til det andet.

Midt på Folehaven i Valby afskærmede to biler fangetransporten, som dog slap væk ved at bakke. I dag står fem mand tiltalt for at have planlagt og deltaget i aktionen. Men under afhøringerne af foreløbig tre af de tiltalte mænd står det klart, at de nægter. Nægter at have været involveret i en planlagt fangeflugt, selvom de indrømmer, at have været meget tæt på gerningsstedet.

Læs også: Bandechef bluffede sig ud af fængslet
Læs også: Fem fængslet for befrielsesaktion

Tale om en misforståelse
Fire af mændene, hvoraf en af dem ikke er mødt op til retssagen i dag, blev anholdt i en Mercedes, som vidner havde set nummerpladen på og udpeget som den bil, hvorfra maskerede mænd hoppede ud. I dag hævder de tiltalte dog, at de var på stedet - rigtig nok i en Mercedes men en ældre model - fordi de var på vej hjem fra en religiøs højtid i moskéen.

- Der er tale om en misforståelse. Vi sad i kø, fordi der var så mange biler, der skulle hjem fra højtiden. Der var ca. ti biler mellem os og fangetransporten og så den bil, en ny Mercedes, som kørte ind foran fangetransporten. Her så vi nogle mænd springe ud, forklarede en af de tiltalte fra vidneskranken i dag.

Læs også: Nu betaler bandeleders venner for flugtaktion
Læs også: Maler-Mohammed forsøgt befriet - igen

'De ville skyde os'
De fire mænd i bilen opfattede situationen længere væk, som om der opstod tumult og hjulspind. Men mere detaljeret kan de ikke beskrive episoden.

Først ca. 20 minutter senere blev de selv stoppet af politiet under en dramatisk anholdelse midt på den trafikerede vej.

- Mellem otte og ni betjente sigter på os. Det var ret uhyggeligt. De sagde, de ville skyde os ved den mindste bevægelse, forklarede den 26-årige mand her til formiddag.

Kender alle Maler-Mohammed
Selvom de tiltalte vedholder deres uskyld i sagen, kom det dog under retsmødet frem, at de alle kender den 34-årige fange, hele sagen handler om, nemlig Mohammed Figuigui - også kaldet Maler-Mohammed eller Maleren - blandt sin omgangskreds i bandemiljøet i Ishøj.

- Vi kender alle hinanden, og vi er som én stor familie i Ishøj, lød det fra en anden 26-årig tiltalt i sagen.

Mohammed Figuigui afsoner en dom på otte år for drabsforsøg på et vidne. Han har siden juli været på fri fod og befinder sig formentligt i hjemlandet Marokko efter flugten fra et af landets mest sikre fængsler.

Retssagen mod hans kammerater fortsætter resten af dagen med forventet dom i morgen. Sagen, der tidligere er blevet udsat fordi de tiltalte ikke mødte op, vil nu mod den 27-årige tiltalte, der ikke dukkede op til retssagen i morges, kommer nu til at køre separat, idet han er tilmeldt folkeregisteradresse i Sverige.