Breivik vil kæmpe sig i fængsel

I dag er femte og, efter planen, sidste dag i afhøringen af Anders Breivik

(AP Photo/Hakon Mosvold Larsen/Scanpix Norway, Pool)
(AP Photo/Hakon Mosvold Larsen/Scanpix Norway, Pool)

Du kan følge dagens retsmøde på live-chat her fra 8.30. Vi prøver at medtage så mange kommentarer som muligt, men ikke alle kommer med. Breiviks forklaring bliver ikke sendt live på tv efter en beslutning fra retten.

Breiviks uhyggelige beretning fra Utøya fortsætter i dag, når retten tager hul på den femte og, efter planen, sidste dag i afhøringen af massemorderen.

Anklagemyndigheden skal afslutte deres krydsforhør, hvorefter forsvarerne og bistandsadvokaterne også har lejlighed til at stille spørgsmål til Breivik om hans iskolde nedslagtning af 69 mennesker på den idylliske ø Utøya.

Men udover Breivik vil dagens hovedpersoner formentlig være de to retspsykiatere, Torgeir Husby og Synne Sørheim.

De to retspsykiatere lavede den første retspsykiatriske undersøgelse af Anders Behring Breivik og konkluderede, at han var utilregnelig og psykotisk, og en fængselsdom derfor ikke kunne komme på tale.

Se også: Timerne der forandrede Norge

Men en efterfølgende rapport, lavet af retspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas, nåede derimod frem til, at Breivik er tilregnelig og kan idømmes fængselsstraf.

112 - 20. apr. 2012 - kl. 09:39 'Jeg har valgt ikke at vise følelser'

Anders Breivik har ikke lagt skjul på sin foragt for det første hold af retspsykiatere, som han konsekvent kaldte Asbjørnsen og Moe (norske eventyr-forfattere, red.) i retten, indtil dommerne irettesatte ham.

Retssagen mod Anders Breivik - 20. apr. 2012 - kl. 14:02 Breivik: Hundrede stemmer i hovedet sagde 'gør det ikke'

Da retspsykiateren Torgeir Husby i retten i fredags spurgte ham, hvorfor han mener, at de lyver, så Breivik ham bare i øjnene og sagde, at han ville komme tilbage til det på mandag (i dag, red.)

Breivik har tidligere skrevet et åbent brev til norske medier, hvor han skrev, at han ville angribe 200 punkter i rapporten.

- At blive vurderet som utilregnelig er det værste, som kan ske og den ultimative ydmygelse, skriver Breivik i brevet, som han har skrevet i sin fængselscelle.

Læs også: Læs anklagerne mod Anders Breivik

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere