Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Breiviks værste frygt er 'galehuset'

I dag falder dommen over massemorderen Anders Behring Breivik

Breivik i den karakteristiske højreekstremistiske hilsen, som han gav ved begyndelsen af hvert retsmøde i starten af den lange sag. (AP Photo/Hakon Mosvold Larsen, Pool)
Breivik i den karakteristiske højreekstremistiske hilsen, som han gav ved begyndelsen af hvert retsmøde i starten af den lange sag. (AP Photo/Hakon Mosvold Larsen, Pool)

Følg domsafsigelsen live her på ekstrabladet.dk fra klokken 10.00

OSLO (ekstrabladet.dk): Anders Behring Breiviks værste frygt er, at han bliver stemplet som en tosse og bliver sendt på det, han selv kalder 'galehuset', når dommer Wenche Elizabeth Arntzen i dag klokken 10 læser dommen op over Norges mest forhadte mand i Oslo Tingrett.

Læs også:

Se også: Lippestad: Væn jer til at Breivik kommer ud igen

Tilbage i april måned skrev han et 38 sider langt brev til flere norske aviser, hvor han kritiserede retspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, der konkluderede efter deres mentalundersøgelse af Breivik, at massemorderen bag 77 drab i regeringskvarteret og på Utøya var paranoid schizofren og led af grandiose vrangforestilinger.

- At blive vurderet som utilregnelig er det værste, som kan ske og den ultimative ydmygelse, skrev han i brevet.

Læs også:

Se også: Far: Bare han spærres inde

Hvis Breivik bliver idømt en behandlingsdom, vil han kunne opleve mere frihed inden for et begrænset område end ved en fængselsstraf, fordi en behandlingsdom ikke skal anses for at være en straf.

Alligevel ønsker han at blive dømt til fængsel.

Læs også:

Retssagen mod Anders Breivik - 20. apr. 2012 - kl. 14:02 Breivik: Hundrede stemmer i hovedet sagde 'gør det ikke'

- Det er nok vigtigt for ham at beholde det, han oplever som sin egen troværdighed og rationelle integritet. Han vil hellere sidde i sin celle og skrive videre på sit projekt uden at være stemplet som gal i psykiatrisk forstand, siger professor i Retsvidenskab, Alf Petter Høgsberg, til dagbladet.no.

Anders Behring Breivik har selv sagt i retten, at de eneste to udfald på sagen, han vil respektere, er frifindelse eller dødsstraf.

Læs også:

112 - 27. jun. 2012 - kl. 20:18 Breivik kan få enmands-sygehus

Ingen af delene bliver dog tilfældet - dels fordi Norge ikke har dødsstraf, dels fordi Anders Behring Breiviks påstand om straffrihed, fordi han handlede i nødværge, ikke har gang på denne jord.Derfor vil det helt springende punkt være, hvorvidt Anders Behring Breivik bliver erklæret tilregnelig eller utilregnelig. Hvis retten vurderer, at han er sindssyg, skal han ikke idømmes en fængselsstraf, men derimod have en behandlingsdom.

Det var også anklagemyndighedens påstand, da de indlod sagen for to måneder siden med henvisning til, at der hersker en lille tvivl om tilregnelighedsspørgsmålet, fordi der er to modstridende retspsykiatriske rapporter.

Og det er værre, at en psykotisk idømmes forvaring, end at en ikke-psykotisk idømmes psykiatrisk behandling, konkluderede anklager Svein Holden under sin afsluttende procedure.

Hvis Anders Breivik bliver idømt en behandlingsdom, vil den ikke være tidsbestemt, ligesom der heller ikke er nogen mindstetid for, hvor lang tid han skal være underlangt behandling. Men foranstaltningen bliver vurderet hvert tredje år.

Hvis dommen i dag bliver en dom til behandling, vil Breivik anke.

112 - 20. apr. 2012 - kl. 09:39 'Jeg har valgt ikke at vise følelser'

Til gengæld sagde han så sent som i går, ifølge sine forsvarere, at han vil modtage dommen på stedet, hvis retten når frem til, at han er tilregnelig og dermed kan idømmes en fængselsstraf.

Der findes ikke dom på livstid i Norge, og den maksimale tidsbestemte straf er 21 år. Det er dog muligt at idømme ham en forvaringsdom, der har en mindstetid på ti år og kan forlænges i fem år ad gangen, skriver dagbladet.no.

Sikkert er det dog, at Anders Behring Breivik ikke bliver en fri mand de næste mange år - måske nogensinde.

Mener du, at Breivik bør dømmes til behandling eller få en regulær fængselsstraf. Deltag i debatten nedenfor artiklen?

Læs også: Brevik - Her er anklagerne mod ham

Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Mikkel Cramon
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen