Storbritannien: Forældre får livstid for æresdrab

Et forældrepar har i Storbritannien fået fængsel på livstid for æresdrabet på deres 17-årige datter for ni år siden

17-årig Shafilea forsvandt i 2003. I 2004 blev hendes lig fundet. I 2012 fik hendes mordere - hendes egne forældre - endelig deres straf. (FOTO: AP)
17-årig Shafilea forsvandt i 2003. I 2004 blev hendes lig fundet. I 2012 fik hendes mordere - hendes egne forældre - endelig deres straf. (FOTO: AP)

Et pakistansk forældrepar bosiddende i Storbritannien, meldte i 2003 deres datter forsvundet. 12 uger efter blev hendes lig fundet.

Ni år er der nu gået, og i dag blev de to idømt livstid for æresdrab. Det skriver Daily Mail.

52-årige Iftikhar Ahmed og hans kone 49-årige Farzana, skal tilbringe et minimum af 25 år i fængsel for drabet på deres 17-årige datter Shafilea. De begik æresdrabet, fordi de mente, at deres datter Shafilea var blevet for 'vestlig'.

- For jer var det vigtige, hvorvidt folk i jeres nærsamfund så skævt til jer, end det var at elske jeres barn. Hun var i klemme mellem to kulturer: Det liv, hun så i sin hverdag og ville være en del af, og det liv, som I ville presse ned over hendes hoved, sagde dommer Roderick Evans ved retten i Chester ifølge Daily Mail.

Læs også:

Se også: Tre canadiere får livstid for fire æresdrab

Forældreparret stod tiltalt for at have kvalt deres teenagedatter med en plastikpose i familiens hjem i Warrington, Cheshire i Storbritannien i september 2003.

Før forældre blev ført væk, spurgte dommeren forældreparret:

- I gav hende liv - hvad fik jer dog derud, hvor I kunne få jer selv til at dræbe hende? I valgte at opfostre jeres børn i Warrington, men selv om I boede der, beholdte I jeres gamle pakistanske traditioner og livsstil, som I samtidig tvang over på jeres børn. Shafilea vidste, hvad hun ville, hun var en dygtig og ambitiøs pige, og hun ville leve et liv, der var normalt i forhold til det land og den by, hvor I havde valgt at opfostre hende. Og på trods af at det var jeres valg ville I ikke tolerere det, sagde dommeren og fortsatte:

- Det er klart, at I gerne ville have, at hun forstod og værdsatte, hvor hun kom fra, men at I forventede, at hun skulle leve et separat liv væk fra det lands kultur (Storbritannien, red.), hun nu engang levede i, var urealistisk, ødelæggende og ondt. Konflikten mellem jer i hendes sidste leveår nåede bristepunktet, da I forsøgte at presse jeres kulturelle værdier ned i halsen på hende ved at true hende, mobbe hende og udøve vold mod hende.

Retfærdigheden er opnået
Moderen græd, da hun blev ført fra retten, mens faderen blot rystede på hovedet, som han ikke ville tro på det dommerens kendelse. En kontrast til hans reaktion tidligere på dagen, hvor han, ifølge Daily Mail, havde bedt betjentene, som skulle følge ham til retten, om at 'skride af helvedet til'.

Læs også:

Se også: 16-årig pige levende begravet

Anklagemyndigheden forsøgte under retssagen at bevise, at der var tale om et æresdrab, og juryen, som bestod af syv mænd og fire kvinder afgjorde enstemmigt dommen mod de to.

Forældreparrets andre børn brød alle sammen, da forældrene modtog dommen.

Læs også:

Se også: Ghazala-dom sender chokbølger

Læs også:

Se også: Alle ni skyldige i familie-henrettelse

Shafileas tætte veninde Melissa Powner læste efter afgørelsen en erklæring op for den britiske presse:

- Vi har ventet på det her i mange år. I årevis har vi set hendes mordere være på fri fod. Men I dag har vi hørt de ord, vi har ventet på, og endelig har vores veninde fået retfærdighed. Shafilea var en kærlig, positiv og modig ung kvinde - som, selv i den mørkeste tid, altid forsøgte at være positiv og forhåbningsfuld om, at hun en dag ville kunne leve det fredelige og lykkelige liv, hun fortjente.

Æresdrab og tvangsægteskab hører ikke Islam til
Lederen af foreningen 'Ramadan Fonden', Mohammed Shafiq, sagde ifølge Daily Mail:

- Denne afgørelse bør stå meget klar: Hvis du deltager i eller opfordrer til æresdrab eller tvangsægteskaber, vil du blive fundet og stillet til ansvar. Islam forbyder æresdrab, tvangsægteskaber, og hvis nogen mennesker tror, at de gør det her for at ære deres tro, er de absolut forskruede.

Shafileas søster Alesha fortalte i retten, hvordan forældrene gentagne gange havde slået og misbrugt Shafilea, mens hun voksede op, fordi hun hellere ville leve britisk end at klæde sig traditionelt og indgå et arrangeret ægteskab. Hun græd, mens hun fortalte, hvordan deres forældre havde holdt Shafilea ned i en stol i stuen og havde tvunget en plastikpose ned i hendes hals.

- Jeg kunne høre, hvordan hun gispede efter vejret. Hun tissede i bukserne, fordi hun kæmpede så hårdt for sit liv. Og så var det det. Hun var død, fortalte søsteren, mens hun græd.

Alesha fortsætte med at fortælle om, hvordan de andre børn, dybt chokerede, var rendt ovenpå, og at hun så sin far bære Shafileas lig, pakket ind i et tæppe, ud i bilen.

Inviterede 150 til begravelsen
Børnene fik herefter forbud mod at sige noget til politiet, og de turde heller ikke af frygt for, at de skulle lide den samme skæbne

Shafileas lig blev fundet i februar 2004 i floden Kent. Og hendes forældre inviterede 150 til begravelsen.

Det var først i 2010, at man fandt den sidste brik i puslespillet i den mystiske drabssag, da søsteren Alesha fortalte politiet historien om, hvad der var sket den aften, da Shafilea 'forsvandt'. Shafileas anden søster Mevish skrev i 2008 ligeledes ned, hvad der var sket med hendes søster. Brevet med den voldsomme anklage mod forældrene gav hun en veninde, som efter Alesha stod frem, videregav det til anklagemyndighede

1 af 4 Her bliver Shafileas far ført væk fra retten, efter dommen på livstid er blevet afsagt (Foto: AP)
2 af 4 Her bliver Shafileas mor ført væk fra retten efter domsafsigelsen. (FOTO: AP)
3 af 4 17-årige Shafilea før hun blev myrdet af sine forældre. (FOTO: AP)
4 af 4 17-årig Shafilea forsvandt i 2003. I 2004 blev hendes lig fundet. I 2012 fik hendes mordere - hendes egne forældre - endelig deres straf. (FOTO: AP)
Seneste Nyt
Mest læste på Ekstra Bladet
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen