Bandechef bluffede sig ud af fængslet

'Maler-Mohammed' er på flugt. Fængselspersonale begik en brøler og lukkede ham ud af Statsfængslet Østjylland. De forvekslede ham med en anden fange

Det nye statsfængsel Østjylland har topmoderne sikkerhed. Men menneskelige brølere kan fængslet ikke gardere sig imod. (Foto: Claus Bonnerup)
Det nye statsfængsel Østjylland har topmoderne sikkerhed. Men menneskelige brølere kan fængslet ikke gardere sig imod. (Foto: Claus Bonnerup)

Bandechefen Mohammed Figuigui, 34, kaldet ’Maleren’ og ’Maler-Mohammed’, er flygtet fra det topsikrede statsfængsel Østjylland ved Horsens.

’Maleren’, der afsoner otte års fængsel for drabsforsøg på et vidne, bluffede sig simpelthen ud af fængslet ved at udgive sig for en anden fange, der skulle på uledsaget udgang. Personalet fik ikke tjekket fangens identitet og låste porten op for Mohammed Figuigui, der kørte fra Statsfængslet Østjylland i en taxa.

Efter 20 minutter gik brøleren op for personalet, da den ’rigtige’ fange mødte op ved portvagten for at blive lukket ud til sin udgang.

– Der er sket en klar menneskelig fejl. Han er blevet forvekslet med en anden og det må naturligvis ikke ske. Det er dybt beklageligt, og der vil blive indledt en tjenstlig undersøgelse, siger fængselsinspektør Jørgen Bang til Ekstra Bladet.

– Vores fysiske sikkerhed er i top og der er ikke sket undvigelser tidligere, siger fængselsinspektøren.

Se også: 'Maleren' gav ordre til at dræbe vidne

Mohammed Figuigui spadserede ud af porten klokken 15.06 i fredags, og mellem klokken 15.20 og 15.30 blev flugten opdaget.

’Maleren’, der anses for en topfigur i bandemiljøet i Ishøj syd for København, er nu efterlyst af Sydøstjyllands politi.

– Vi sendte straks patruljer til banegården, men uden resultat, siger vagtchef Hans Hoffensetz.

- Ham skal vi gerne have fanget igen, siger vagtchefen. Politiet vil dog endnu ikke efterlyse flygtningen med foto.

Rygte: Er rejst til Marokko
Fængselsinspektør Jørgen Bang forstår ikke helt, hvorfor Mohammed Figuigui valgte at flygte. Han kunne se frem til prøveløsladelse i foråret 2013.

Ifølge en bekendt til ’Maleren’ skal denne allerede være rejst til Marokko, hvor han har sine rødder, men det er ikke en oplysning myndighederne kan bekræfte.

Fængselsinspektør Jørgen Bang har en teori om, at der har været en aftale mellem ’Maleren’ og den fange, der skulle på udgang, at de byttede ’identitet’.

– Det er vores opfattelse, at det ikke kunne foregå uden at der var en aftale mellem de to indsatte, siger fængselsinspektør Jørgen Bang.

Ifølge Jørgen Bang skal fængselspersonalet sikre sig, at identiteten på de fanger, der skal på udgang, er korrekte. De indsatte har identitetskort, og personalet kan i fængslets computersystem finde de nødvendige personoplysninger og fotos.

Tidligere forsøgt befriet
’Maler-Mohammed’ har to gange tidligere forsøgt dramatiske flugter, men denne gang kunne bandechefen altså gå stille og roligt ud af fængslet.

Se også: Maler-Mohammed forsøgt befriet – igen


Da retssagen mod ham kørte i Københavns Byret forsøgte en gruppe håndlangere at befri ham. En stjålet motorcykel holdt klar foran byretten, mens befrierne skabte tumult i retten. En hurtig betjent fik dog spændt ben for Mohammed Figuigui, da han forsøgte at løbe ud af retslokalet.

Efter dommen på otte års fængsel blev ’Maleren’ indsat i Vridsløselille Statsfængsel, men her blev han overfaldet af en rival fra banden ’Bloodz’ og blev derfor flyttet til landets mest sikre fængsel på Københavns Politigård.

Under transporten til Politigården blev ’Maleren’ igen forsøgt befriet, da en bil drejede ind foran fangetransporten i Folehaven i Valby og to maskerede mænd med koben i hænderne sprang ud.

Se også: Røvfuld til Maler-Mohammed Læs også: Røvfuld til Maler-MohammedChaufføren på fangetransporten satte i bakgear, slap væk og kørte retur til Vridsløselille. Foruden chaufføren og ’Maleren’ var der to fængselsbetjente til at bevogte ham.

Politiet anholdt fem flugthjælpere efter den mislykkede befrielsesaktion.

’Maleren’ beskrives som 172 cm. høj, almindelig af bygning, har brune øjne, han er kronraget og var ved flugten i går iført en gråmeleret hættetrøje, hvid T-shirt, cowboybukser og sandfarvede ruskindssko.

1 af 2 Her anholder politiet den gruppe mænd, der i september 2010 forsøgte at befri 'Maler-Mohammed' under en fangetransport. (privatfoto).
2 af 2 Det nye statsfængsel Østjylland har topmoderne sikkerhed. Men menneskelige brølere kan fængslet ikke gardere sig imod. (Foto: Claus Bonnerup)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen