Mona faldt i søvn ved siden af livløs Tobias

Tobias Schmidt Jørgensen blev mishandlet til døde natten til 18. juli sidste år. Hans mor og stedfar er tiltalt i sagen. I retten i Sønderborg vises i dag en rekonstruktion af Tobias' sidste timer

RETTEN I SØNDERBORG (ekstrabladet.dk):

René Jensen Würfel bed, ruskede, slog og svingede Tobias rundt i arme og ben - igen og igen.

Hun selv var i chok og prøvede igen og igen at få ham til at ringe 112.

Det er essensen af Mona Nissen Thomsens udlægning af forløbet 17. og 18. juli 2011, hvor Tobias Schmidt Jørgensen blev mishandlet til døde. Parret er tiltalt for vold med døden til følge.

En rekonstruktionsvideo af, hvad der skete i døgnet, hvor Tobias mistede bevidstheden for derefter at afgå ved døden, bliver mandag eftermiddag afspillet i retten i Sønderborg.

Rekonstruktionen bygger på Monas forklaring, og hun deltager selv i 'filmen', som bliver afspillet på skærme for både forsvarere, anklager og tilhørerne.

Gik i panik
Rekonstruktionen tager udgangspunkt i søndag aften, hvor den lille familie er alene i huset på Skolegade.

'Jeg troede, han var død', er ifølge Mona ordene fra René, da han kommer gående op ad trappen til førstesalen i parrets hus på Skolegade i Øster Højst. På sin arm har bærer Tobias med hænder og fødder hængende slapt ned. Drengen har angiveligt slået hovedet og har nu svært ved at trække vejret.

Tag det nu roligt, skat
Mona fortæller, at hun sidder i parrets soveværelse og forbereder sin forældremyndighedssag, da hun hører et bump. Derefter kan hun høre, at der er en, som har svært ved at trække vejret.

Hun går ind til René i værelset ved siden af og går i panik, da hun ser sin bevidstløse søn.

- Vi skal ringe et, et, to, siger Mona, men René afviser det:' Tag det nu roligt, skat.'

Han beroliger hende, og de skifter drengen, men Tobias kommer ikke til sig selv.

Mona går på netdoktor.dk og læser om 'bevidstløshed'. Derefter spørger hun René, om drengen reagerer - og det gør han, siger stedfaren. Mona kan ikke se, Tobias reagerer, men hun tror på René.

Hele tiden gentager René 'tag det nu roligt, skat - tag det nu roligt. Han har bare slået sig'.

Mona beskriver, hvordan hun føler, René tager styringen i situationen. Han vil ikke ringe 112, og han klasker igen og igen Tobias på kroppen. Selv er hun i chok og forklarer, at hun ikke tør gøre andet, end hvad han siger.

Mens René er ved Tobias, går hun ud og skræller kartofler, mens hun græder og råber, at hun 'ikke kan lide det'.

Vil tvinge maden i drengen
Pludselig råber René inde fra stuen, at Tobias er vågnet, og da Mona ser sin søn stå og gå, tror hun, at det værste er overstået. Den lille dreng er kommet til sig selv. Glæden varer dog kun en halv time.

Over middagen kan Tobias selv sidde i sin barnestol, og han kan også pludre lidt. Men han er bange for René. På et tidspunkt begynder Tobias at lege med maden, fortæller Mona i videoen.

René tager fat i drengens hoved, hiver det hårdt bagover og vil tvinge maden i drengen. Tobias bliver ked af det, og pludselig vender han det hvide ud af øjnene, og så er han 'væk'. René bliver endnu mere sur, fortæller Mona.

'Nu må han (Tobias, red.) sgu snart stoppe', siger René, idet han klasker drengen på hovedet, tager ham hårdt op og sætter ham hårdt ned på gulvet.

Tobias bliver båret hen på sofaen, men da han igen får vejrtrækningsproblemer, tager René drengen i favnen, stiller sig ud midt på gulvet med ham og går, med Monas ord, amok. Han klasker ham igen og igen på hovedet.

- Utallige gange. Jeg kan ikke sige, hvor mange gange, han slog ham, fortæller Mona i rekonstruktionsvideoen, mens hun instruerer statisten i, at han skal slå hårdere. René slog meget hårdere.

René bider også Tobias - 'Utallige gange' fortæller Mona - og han svinger ham rundt. Først i armene. Derefter i benene.

Mona fortæller, at hun protesterer: 'Det kan du sgu ikke'. René svarer: 'Han skal jo kunne mærke det' og bliver ved og ved og ved, fortæller Mona.

Efter et stykke tid insisterer René på at give Tobias et bad for at få liv i ham.

Men Tobias kommer ikke til bevidsthed. Han bliver igen lagt ind på sofaen, hvor der begynder at løbe klar væske ud af øret. Mona fortæller, at hun hun bliver bange for, at sønnen har kraniebrud. Hun foreslår igen og igen og igen, at de skal ringe til alarmcentralen, mens René igen og igen affærdiger hende med, at det hele nok skal gå. 'Børn slår sig.'

René mener, det vil hjælpe, at køle Tobias ned, så han insisterer på et nyt bad.

- Han tager ham...Han smider faktisk ham ned i badet, så Tobias slår hovedet, og så bliver han overbruset med koldt vand, fortæller Mona mens hun i rekonstruktionen sammen med en statist og en dukke viser, hvordan den lille dreng bliver kylet ind i badet.

Mona mener, vandet er for koldt, men René insisterer på, at koldt vand er bedst. Da de efterfølgende pakker ham ind i håndklædet er drengen, ifølge Mona, iskold.

Slog ham igen og igen
På et tidspunkt begynder Tobias at krampe. De lægger ham i sengen i soveværelset. Mona græder mere og mere, forklarer hun, men på Renés ordre holder hun armene mens stedfaren tager fat og holder i benene.

Tobias holder op med at trække vejret, og det får René til at tage affære. Skiftevis giver han drengen kunstigt åndedræt og tæver ham.

- René bliver mere og mere ivrig efter at slå Tobias. Han bliver ved med at slå ham i hovedet, fortæller Mona.

En sms fra en ven får René til at stoppe sit foretagende. Han skal afsted, og inden han går, siger han til Mona, at hun skal ringe til ham først, hvis Tobias skal på hospitalet.

René tager afsted, og Mona lægger sig i sengen sammen med Tobias. Hun lægger sig helt tæt på ham og holder ham i hånden.

Han er iskold
- Han bliver mere og mere blå. Han har bidemærker og blå mærker overalt, fortæller Mona.

Til sidst falder hun i søvn med Tobias ved siden af sig. Da hun vågner ved syvtiden, er Tobias væk. René er kommet hjem. Han ligger i sengen og siger til Mona, at Tobias har det ok. Hun falder i søvn igen.

Klokken 7:30 skal hun tisse og kigger ind til Tobias. Dog uden at gå derind. Først klokken 08:30 står hun op og går ind for at vække Tobias. Her finder hun ham død.

- Jeg kigger ham ind i øjnene, der er ikke noget. Han er iskold. Han reagerer ikke på noget som helst.

Omkring 20 minutter senere ringer Mona til alarmcentralen, alt imens René er hos Tobias.

- Han gjorde ham i stand. Og gav ham åbenbart tøj på, fortæller Mona.

Mishandlet i to måneder
Tobias Schmidt Jørgensen døde natten til 18. juli sidste år efter at være blevet udsat for omfattende mishandling. Mona Nissen Thomsen er sammen med sin daværende kæreste René Jensen Würfel tiltalt for grov mishandling og vold med døden

Mishandlingen startede, ifølge anklageskriftet, allerede i midten af maj 2011, hvor drengen på daglig basis blev udsat for vanrøgt og mishandling. For eksempel blev han flere gange efterladt i et mørkt kælderrum - uden håndtag på undersiden.

Natten mellem 17. og 18. juli blev Tobias holdt ind under den kolde bruser flere minutter ad gangen, ligesom han blev bidt, rusket og tævet, indtil han mistede bevidstheden og døde.

Om morgenen slog Mona selv alarm, og da politiet kom, blev parret anholdt omgående. De har siden siddet varetægtsfængslet i hver deres arrest.

Efterfølgende fandt retsmedicinerne i alt 80 skader på Tobias krop. Deriblandt mere end 34 bidemærker.

Svigtet i 479 dage
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Tobias blev svigtet gennem sit 479 dage korte liv. Ikke kun af sin mor og stedfar.

Avisen har via Tobias' pårørende fået aktindsigt i alle papirer vedrørende den lille dreng. De viser, at Kolding Kommune blev advaret om Tobias' mistrivsel af både fagfolk og familiemedlemmer i alt seks gange i løbet af de 15 måneder, han levede.

Mest alvorlig var underretningen fra en overlæge på Vejle sygehus, som efter at have tilset Tobias' mor i maj, skrev til kommunen og forudså en familietragedie. Moderen bad selv kommunen om hjælp til sin moderrolle otte gange.

Alligevel udeblev hjælpen, og da sundhedsplejerske og socialrådgiver var på hjemmebesøg mindre 23. juni konkluderede de, at Tobias havde det godt.

'Tobias er så fin at se på', står der blandt andet i journalen. På det tidspunkt havde han, ifølge anklageskriftet, været udsat for mishandling i mere end en måned.

Tobias forældre kæmpede om forældremyndigheden. Mona nægtede at udlevere drengen til faderen, Jan Schmidt Jørgensen, og da Jan mandag 18. juli 2011 mødte op i retten i Sønderborg i forvisning om, at nu skulle han genforenes med sin søn, fik han i stedet beskeden om, at Tobias var død i løbet af natten.

Jan, Tobias farmor og den øvrige familie har fravalgt at være tilstede i retten.

LÆS OGSÅ: Kommunen advaret seks gange

LÆS OGSÅ: Kommunen: Han ser fin ud

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen