Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Mona: René sagde, jeg skulle lyve om Tobias

Mona Nissen Thomsen og René Jensen Würfel er tiltalt for at have slået Monas søn - den blot 15 måneder gamle Tobias - ihjel sidste sommer. Retssagen mod dem er startet i dag

RETTEN I SØNDERBORG (ekstrabladet.dk):

- Når dine forældre kommer, siger vi, han er syg.

Det var, ifølge Mona Nissen Thomsen, ordren fra René, efter parret fandt den 15 måneder gamle Tobias Schmidt Jørgensen død i sin seng mandag 18. juli 2011 hjemme i huset i Øster Højst.

Mona Nissen Thomsen aflagte mandag forklaring i retten i Sønderborg. Hun er René Jensen Würfel er tiltalt for mishandling og grov vold med døden til følge.

- Han sagde: 'Vi ringer til Fogedretten og siger, han ikke kommer. Og når dine forældre kommer, siger vi, han sover. Og når de går, ser vi, hvad der sker', fortæller Mona.

Hvis politiet kom, skulle hun forklare, at de havde fundet ham med lort i munden, og intet andet, forklarer Mona grædende i retten.

Nænnede ikke at sige nej
Forinden havde anklageren startet ud med at spørge ind til parrets forhold.

- Det gik nok lidt for stærkt, siger Mona Nissen Thomsen om mødet med René Jensen Würfel, som hun mødte den 18. maj, kyssede på, og blev kæreste med 19. maj.

Hun fortæller om starten af forholdet, at René hentede hende i Kolding efter et møde med sundhedsplejersken. Med i bilen var hans tre børn, og René sagde til sine børn: 'her er fars nye kæreste'

- Jeg sagde ja. Jeg var rigtig glad for René på det tidspunkt. Det var lidt hurtigt, men jeg nænnede ikke at sige nej over for hans børn.

I starten, fortæller hun, gik det fint mellem René og Tobias, men på et tidspunkt, begyndte Tobias at blive meget søgende mod Mona, og han ville ikke være hos René

René og en af parrets venner mente, det var for meget, så de indførte Time-out over for Tobias, hvor drengen blev sat ud i gangen for sig selv.

- De kunne ikke klare, at han var så omklamrende om sin mor, fortæller Mona, som tilføjer, at hun selv gjorde modstand og græd, når René satte drengen ud i gangen, men at ingen ville høre på hende. På det tidspunkt opholdte René og Mona sig oftest hos venneparret Sarah og Svend i et hus i Tiset.

Tobias blev mere og mere ked af det. Men jo mere Tobias skreg, jo mere praktiserede René at sætte drengen ud i gangen, og han tager hårdere og hårdere fat, fortæller Mona i retten.

- Han virkede nærmest desperat på at få min søn til at kunne lide ham.

I starten af juni begyndte Tobias at blive mere pylret. Ikke bare over for René men over for alle mændene i huset. Det betød, at Tobias tilbragte endnu mere tid i gangen.

Anklageren vil vide, hvorfor drengen græd så meget i den tid, og Mona forklarer, at drengen savnede sin far. På det tidspunkt kæmpede hun med den biologiske far om retten til Tobias, og hun havde besluttet sig for ikke at udlevere barnet til faderen. Mona gentager igen og igen, at hun troede, Tobias græd, fordi han savnede sin far.

- Jeg har ikke kunnet se, at min søn ikke havde det så godt med René. Jeg troede jo inderst inde, at han bare savnede sin far. Og de andre sagde, at 'sådan var det bare'. Jeg troede virkelig, at der var en naturlig årsag.

- Jeg troede ikke, at en person kunne være så ond.

Anklageren spørger ind til hvad hun mener med det ord.

- At sætte ham ud i en gang. Eller i et køkken og bare lade ham sidde der og græde.

Blev sat i kælderen
Som tiden gik eskalerede de omtalte timeouts. I starten havde René båret Tobias, som man normalt bærer et barn - under armene - men til sidst 'blev det meget værre.

- Hvornår var det? spørger anklageren.

- Det var den 17 (juli, red). Der blev det meget slemt, fortæller Mona og henviser til en episode dagen før Tobias død, hvor René satte Tobias i kælderen to gange.

- Der for en djævel op i René. Han gik med ham og smækkede med døren.

Mona viser i retten, hvordan han tog fat i armen på drengen, og slæbte afsted med ham.

Lidt efter kom René tilbage og fortalte, at han havde sat drengen i et lille rum i kælderen. Rummet er 1 gange 1 meter.

Parret skændtes højlydt.

Anklageren borer i Monas forklaring. Hun vil vide, hvornår Renés hårdhændede behandling af Tobias startede.

I grundlovsforhøret sidste år har Mona forklaret, at René allerede i starten af juni var særdeles hårdhændet og slæbte Monas søn hen over gulvet, når han skulle have en timeout.

Mona forklarer, at hun under grundlovsforhøret var i chok og blandede dagene sammen.

Jeg var ikke hård nok
Anklageren spørger, hvor tit Tobias blev sat i skammekrogen.

Svaret kommer prompte: Et par gange om dagen, men senere syv-otte gange.

Mona indrømmer også, at hun selv har sat Tobias i skammekrogen op til syv gange.

- Det gjorde jeg for, at han skulle slippe for de andres hårdhændede behandling. Men jeg var åbenbart ikke hård nok. Ikke god nok til det.

Ifølge Mona overtog vennerne hendes mor-rolle og ændrede Tobias sove- og spisevaner. Overtog alt. Mona turde ikke sige fra. Hun var bange for, at hun ikke var god nok.

Og når Tobias kom tilbage fra skammekrogen og græd, fik Mona besked på, at hun skulle kigge væk. Hun måtte ikke tage ham op, sagde René og Michael.

- Jeg turde ikke rigtig sige fra, siger Mona i retten.

Anklageren vil vide, om Mona var bange for René Tidligere har Mona i grundlovsforhøret og under afhøringer forklaret, at hun ikke var bange for ham, at han var en god kæreste og at han var kærlig over for drengen ligesom han var over for sine egne tre børn.

I retten kommer hun nu frem til, at hun nok alligevel var bange for ham. Hun beskriver ham som meget dominerende og manipulerende. Både i forhold til hende og Tobias.

Anklageren spørger, hvorfor hun blev sammen med ham, hvortil Mona svarer, at det ved hun ikke.Tiltalt for grov mishandling
Mona Nissen Thomsen og René Jensen Wúrfel har siddet bag tremmer siden 18. juli sidste år, hvor de blev anholdt, efter Mones søn, den blot 15 måneder gamle Tobias Schmidt Jørgensen, blev fundet død med omfattende kvæstelser.

Parret er tiltalt for grov mishandling og vold med døden

Mishandlingen startede, ifølge anklageskriftet, allerede i midten af maj 2011, hvor drengen på daglig basis blev udsat for vanrøgt og mishandling. For eksempel blev han flere gange efterladt i et mørkt kælderrum - uden håndtag på undersiden.

LÆS OGSÅ: Kommunen: Han ser fin ud

Natten mellem 17. og 18. juli blev Tobias holdt ind under den kolde bruser flere minutter ad gangen, ligesom han blev bidt, rusket og tævet, indtil han mistede bevidstheden og døde.

Om morgenen slog Mona selv alarm, og da politiet kom, blev parret anholdt omgående. De har siden siddet varetægtsfængslet i hver deres arrest.

Efterfølgende fandt retsmedicinerne i alt 80 skader på Tobias krop. Deriblandt mere end 34 bidemærker.

Svigtet i 479 dage
Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan Tobias blev svigtet gennem sit 479 dage korte liv. Ikke kun af sin mor og stedfar.

Avisen har via Tobias' pårørende fået aktindsigt i alle papirer vedrørende den lille dreng. De viser, at Kolding Kommune blev advaret om Tobias' mistrivsel af både fagfolk og familiemedlemmer i alt seks gange i løbet af de 15 måneder, han levede.

LÆS OGSÅ: Kommunen advaret seks gange

Mest alvorlig var underretningen fra en overlæge på Vejle sygehus, som efter at have tilset Tobias' mor i maj, skrev til kommunen og forudså en familietragedie. Moderen bad selv kommunen om hjælp til sin moderrolle otte gange.

Alligevel udeblev hjælpen, og da sundhedsplejerske og socialrådgiver var på hjemmebesøg mindre 23. juni konkluderede de, at Tobias havde det godt.

'Tobias er så fin at se på', står der blandt andet i journalen. På det tidspunkt havde han, ifølge anklageskriftet, været udsat for mishandling i mere end en måned.

Tobias forældre kæmpede om forældremyndigheden. Mona nægtede at udlevere drengen til faderen, Jan Schmidt Jørgensen, og da Jan mandag 18. juli 2011 mødte op i retten i Sønderborg i forvisning om, at nu skulle han genforenes med sin søn, fik han i stedet beskeden om, at Tobias var død i løbet af natten.

Jan, Tobias farmor og den øvrige familie har fravalgt at være tilstede i retten.

1 af 2 
2 af 2 
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen