Han får 20 år efter våbenhandel i Rødovre

En våbenhandel i Rødovre var et afgørende bevis mod gangsteren Paul Mardirossian 'Hingsten', der om 13 dage får mindst 20 års fængsel ved retten i New York

Pokerspilleren og gangsteren Paul Mardirossian, 43, står til mindst 20 års fængsel. Han skulle levere våben til terror mod kokain som betaling. (privatfoto)
Pokerspilleren og gangsteren Paul Mardirossian, 43, står til mindst 20 års fængsel. Han skulle levere våben til terror mod kokain som betaling. (privatfoto)

Om eftermiddagen torsdag den 7. april sidste år mødes tre mænd i dybeste hemmelighed på parkeringspladsen ved indkøbscentret Rødovre Centrum på Tårnvej i Rødovre.

De to svenskere, den 33-årige DB og den 47-årige LR, tror, at de mødes med en repræsentant for den colombianske terrororganisation FARC og overdrager ham to tunge våben, en AK-47 automatriffel og en granatkaster.

Men FARC-manden er i virkeligheden en under-cover agent fra danske PET, og efter våbenoverdragelsen kører svenskerne hjem og PET-agenten bringer de farlige våben i sikkerhed hos politiet.

Våben for kokain
De to våben var en 'vareprøve' på leverance af de våben, som den svenske gangster Paul Mardirossian, 43, alias 'Stallion', 'Hingsten', skulle levere til FARC mod store mængder kokain, over 150 kilo, som betaling.

Paul Mardirossian var klar over, at FARC skulle bruge våbnene til at angribe en amerikansk militærbase i Colombia. Han skulle levere håndvåben, automatrifler, granatkastere og ammunition.

PET-operationen var et vigtigt bevis mod Paul Mardirossian, der sidder fængslet i New York. Her har han indgået en handel med anklagemyndigheden og erkendt sig skyldig i 'narko-terrorisme'. Han får sin dom den 26. juni og står til mindst 20 års fængsel.

Se også: PET afslører globale kriminelle på stribe

Våbenhandlen i Rødovre har nu også indhentet de to svenskere, der i går blev varetægtsfængslet i Helsingborg og Nacka ved Stockholm med henblik på udlevering til Danmark.

Den 30. april blev DB og LR fængslet 'in absentia' ved Københavns Byret, sigtet efter straffelovens grove våbenbestemmelse, og svensk politi blev bedt om at anholde dem.

Dét skete i tirsdags på præcist samme tid i Helsingborg og Stockholm, og svenskerne ventes snarest udleveret til København, hvor de står til cirka to års fængsel for våbenoverdragelsen i Rødovre. Svenskerne skal være ukendte af svensk politi, men de spiller altså en rolle i Paul Mardirossians organisationen.

Se også: Gangstere holdt topmøde i København

20 dage efter våbenoverdragelsen i Rødovre blev Paul Mardirossian anholdt i Panama den 27. april, hvor amerikanske under-cover agenter tre måneder tidligere havde vist ham 50 kilo kokain, der skulle være en del af betalingen for våbnene.

Tilstod mod rabat i straffen
Han blev udleveret til New York, hvor beviserne mod ham var så overvældende, at han valgte at tilstå mod at få en rabat i straffen, der ellers ville blive fængsel på livstid.

Statsanklager Preet Bharara siger: - Paul Mardirossian var klar, villig og i stand til at levere militære våben til personer, som han troede var terrorister med det specifikke formål at skade amerikanere. Til gengæld ville han modtage fænomenale mængder kokain, der ultimativt kunne forgifte tusindvis af mennesker og give ham en enorm profit.

Paul Mardirossian er svensker og en kendt restauratør og pokerspiller i Stockholm med forbindelser til organiseret kriminalitet.

Se også: PET-agent fælder våbenhandler

Operationen, der fældede 'Hingsten', stod på i mange måneder.

Allerede den 28. juli 2010 mødtes Paul Mardirossian og en hjælper i København med en mand, som de troede var FARC-terrorist. Men dengang var det en amerikansk under-cover agent fra DEA, Drug Enforcement Administration.

Han bestilte 'vareprøver' på de ønskede våben af Paul Mardirossian, der havde kontakter til våbenhandlere i Østeuropa og Rusland.

Byretten godkendte PET-operation
Da handlen kom på plads og 'vareprøverne' skulle leveres i København, overtog PET´s afdeling for 'særlige operationer' sagen, og fik byrettens kendelse om, at et PET-agent måtte optræde som modtager af de tunge våben.

Straffesagen i Danmark mod de to svenskere handler alene om, at de leverede de to våben til PET-agenten.

Begge våben var fuldt funktionsdygtige. Det har prøveskydninger hos Kriminal Teknisk Center vist, erfarer ekstrabladet.dk.

Våbenhandlen ved Rødovre Centrum blev givetvis nøje overvåget af PET, så overdragelsen af AK-47 riflen og granatkasteren kan dokumenteres i retten, når retssagen mod svenskerne kommer i gang.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere