Sådan kan svindlere misbruge dit CPR-nummer

De ti cifre kan give adgang til en guldgrube af personfølsomme oplysninger

Tusindvis af danskere oplever hvert år at få stjålet deres identitet, eksempelvis fordi deres cpr-nummer ryger i de forkerte hænder.

Samtidig er der mange steder, hvor du skal give dit cpr-nummer for overhovedet at få en service.

I går blev der igen sat fokus på risikoen for identitetstyveri, da tv-programmet 'Go' Morgen Danmark' lagde både Niklas Bendtners og Dennis Rommedahls fulde CPR-numre på nettet sammen med Rommedahls pasnummer, da de fik dem til at fremvise deres pas i Københavns Lufthavn under landsholdets afrejse til Polen.

Nicklas Bendtner og Dennis Rommedahl risikerer identitetstyveri efter TV 2 har lagt deres CPR-numre på internettet. (Foto: Jens Dresling) Landsholdsfodbold TV-brøler: Landsholdsstjerners CPR-numre lækket på nettet

Og der er god grund til at være meget varsom med sine CPR-oplysninger, ifølge Anette Høyrup, jurist i Forbrugerrådet.

- I dag giver CPR-numre adgang til en masse følsomme oplysninger. Man kan overtage en andens identitet, og man kan eksempelvis købe varer på nettet, oprette syv mobiltelefonabonnementer i træk, oprette en bankkonto og flytte adresse, siger Anette Høyrup.

Men det kan være en jungle at skjule sit CPR-nummer, som man jo ikke kan spærre på samme måde, som hvis man har mistet sit dankort.

LÆS HER: Så nemt er det at lure dit CPR-nummer

- Der er en tendens til, at virksomheder bruger CPR-numre som kunde-id i dag. Forbrugerne står i den kattepine, at de gerne vil opnå en bestemt tjeneste eller service, hvor man som betingelse skal give sit CPR-nummer. Det er en ret uheldig situation at stille forbrugeren i i dag. Derfor er det også svært at rådgive forbrugerne, siger hun og understreger, at der er en udfordring, som skal løses.

- I USA er identitets-tyveri, identity theft, lige nu den største trussel mod forbrugerne. Alt der er penge i at misbruge. Så et eller andet skal der gøres, siger hun.