Op til 40 fra Danmark har trænet i lejre

Dialogen med somaliske miljøer har ikke været nok. Der er behov for "skrappere midler", siger PET-chef.

Mellem 25 og 40 somaliere med tilknytning til Danmark har deltaget i træningslejre, som den militante bevægelse al-Shabaab driver i Somalia.

Det vurderer Politiets Efterretningstjeneste, som tilføjer, at flere at disse er blevet radikaliseret og rekrutteret af personer i Danmark med tilknytning til den militante organisation.

Desuden minder PET-chef Jakob Scharf om, at to mænd med forbindelse til Danmark tidligere skal have udført selvmordsangreb i Somalia.

- Vi kan ikke med sikkerhed sige, at den terrorhandling har været umiddelbart forestående, men vi har ment, at det var nødvendigt at gribe ind i form af anholdelser på nuværende tidspunkt, siger han i en skriftlig udtalelse.

PET har i længere tid holdt øje med de to brødre.

Da den ene ankom til lufthavnen i Kastrup mandag aften, valgte betjentene at gribe ind.

Han understreger dog, at mændene foreløbig kun er sigtet.

Nu skal efterforskningen, som Østjyllands Politi formelt overtager, vise, om der også kan rejses en egentlig anklage mod mændene.

Fænomenet med dansksomaliere, som trænes og radikaliseres i udlandet, udgør en selvstændig trussel mod Danmark, påpeger Jakob Scharf.

Udviklingen var været kendt i flere år, og PET har forsøgt gennem dialog med somaliske miljøer at bremse rekrutteringen til lejrene i Somalia.

- Men vi har også erkendt, at der kan være behov for at bringe skrappere midler i anvendelse, udtaler Jakob Scharf.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere