Skudoffer på flugt holdt sin kæbe i hånden

Dramatisk episode i cafébygningen på Utøya oprulles under terrorsagen i Oslo byret af et skudt og såret vidne.

Foto: AP
Foto: AP

Den 22-årige Ina Libak blev skudt fem gange, inden det lykkedes hende at flygte fra cafébygningen på Utøya 22. juli. Et af skuddene fra Anders Behring Breiviks våben knuste hendes kæbeben, siger hun i Oslo Tingrett tirsdag.

- Et af skuddene knuste kæbebenet. Jeg fik en smag i munden, som jeg aldrig har smagt før, og jeg fik meget blod i munden. Kuglen var gået tværs gennem kæben, så jeg prøvede at holde den på plads, fortæller Libak i retten.

Hun fortæller om de grufulde scenerier, der udspillede sig i den lille sal i cafébygningen, da den 33-årige drabs- og terrortiltalte Anders Behring Breivik iklædt en falsk politiuniform skød løs på de unge i lokalet.

Unge trak et klaver hen i et hjørne og gemte sig der. Da politifolkene nåede frem til bygningen, fandt de syv unge skudt og dræbt i lokalet. Billederne med blodpølene talte deres tydelige sprog om, hvordan gerningsmanden havde skudt for at dræbe alle i salen.

- Jeg husker alle de skud, der ramte mig. Da jeg blev ramt i armene, tænkte jeg: "Det her kan man godt overleve", så blev jeg skudt i kæben og tænkte: "Det her er mere alvorligt". Da jeg blev skudt i brystet, tænkte jeg: "Det her dør man af", beretter Libak.

Hun har inden erindring om, hvordan de venner, hun var krøbet i skjul bag klaveret med, blev skudt og dræbt. Hun fortæller videre, at hun ikke på noget senere tidspunkt så Breivik inde i den lille sal.

- Nøjagtig de sekunder, fra jeg sad bag klaveret, mens han forsøger at skyde de andre, til jeg løber ud, er helt væk fra min hukommelse. Jeg husker intet om folk, der dør. Jeg husker deres ansigter umiddelbart inden, det sker, siger hun i retten.

Retssagen fortsætter tirsdag med flere overlevende øjenvidners forklaringer.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Christina Ehrenskjöld
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen