Dræbt på Utøya: Monicas datter græder sig i søvn

Breivik talte hurtigt, mens han blev sejlet over til Utøya

Monica Bøsei blev dræbt på Utøya. Hun efterlader sig to døtre. FOTO: Norsk Maritimt Museum
Monica Bøsei blev dræbt på Utøya. Hun efterlader sig to døtre. FOTO: Norsk Maritimt Museum

Du kan følge dagens retsmøde på live-chat her. Vi prøver at medtage så mange kommentarer som muligt, men ikke alle kommer med.

OSLO (ekstrabladet.dk): Livet er fuldstændig forandret for de to piger på nu 11 og 18 år, der mistede deres mor Monica Bøsei på Utøya. Den ældste var på øen, men overlevende, mens den yngste skulle have været der, men ved et tilfælde blev passet af bedstemoren.

Det fortæller den dræbte Monica Bøseis mand, Jon Olsen. Han var skipper på MS Thorbjørn, der sejlede Breivik over til øen.

Han virker, som om han er tæt på at bryde i gråd under sin stærke forklaring og snapper sætningerne af, når det bliver for svært.

Så nedskydning
- Det har været hårdt. Pigerne har mistet det, der står dem nærmest. Og det har jeg også. (Den ældste datter red,) sover ikke godt og har et højt stressniveau. (Den yngste datter, red.) græder sig ofte i søvn. Og selvfølgelig savner hun sin mor. Og jeg tænker meget over, om man kunne have gjort noget andet. Men man tænker, at man har gjort det, man kunne, forklarer Jon Olsen og siger, at raseriet mod Breivik kommer og går.

Han så selv nedskydningen af politimanden Trond Berntsen, men han var så chokeret, at han ikke husker præcist, om han faktisk så Monica blive skudt.

- Jeg ser, at han skyder Trond Berntsen, og jeg ser, at han falder. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er ikke sikker på, om jeg ser, at han skyder Monica. Men jeg tror det, fortæller han.

Han fortæller, at Breivik er meget tæt på Trond Berntsen, under en meter, da han skyder ham i ryggen.

Jon Olsen fortæller, at de sad og så TV om bomben i Oslo, da han fik beskeden om, at han skulle hente en politimand ved færgelejet.

Breivik havde narret sig ombord på færgen ved at udgive sig for at være politimand, og han var meget stiv i sin holdning og snakkede meget hurtigt, da han stod på færgen over til Utøya.

Oplagt gidselmål
Kort tid efter de er nået over til øen, ser han Breivik skyde Trond Berntsen.

- Jeg tænkte først, om det var en øvelse. Men så tænker jeg også, at så havde jeg vidst det, fortæller Jon Olsen.

Efter de første drab løber han op på øen for at finde sin 17-årige datter, der også er på øen. Undervejs advarer han andre om faren.

- Det var lige før aftensmaden. Det var umuligt at vide, hvor hun var, siger han og fortæller, at han senere fik en melding om, at hun var i sikkerhed.

Ifølge Olsen havde han og Monica Bøsei talt om, at Utøya ville være et oplagt mål for gidselsaktioner. Men de antog, at der var andre, der overvejede sikkerheden omkring det.

- Det ville være logisk at tænke sådan, siger Jon Olsen.

Iklædt falsk uniform
Han afgiver sin forklaring stående og virker meget utilpas. Han kigger ikke på Breivik.

Breivik sidder til gengæld også og lytter stilfærdigt på vidneforklaring med et lidt utilpas udtryk i ansigtet. Han er i dag iklædt et sort jakkesæt med et mørkt slips. hårdt.

Forinden havde den unge vagt, som Breivik havde narret til at tilkaldte færgen over til Utøya, afgivet vidneforklaring.

Han var dybt påvirket, da han fortalte om situationen, hvor Breivik ankom til færgelejet, iklædt en falsk politiuniform. Massemorderen virkede helt rolig.

Se også: Monicas mand sejlede Breivik til Utøya

Simen Brænden Mortensen fortalte, at han troede på Breiviks forklaring om, at han var politimand, der skulle sikre øen efter terrorangrebet i Oslo. Breiviks forsvarer spurgte, hvad det var, det gjorde, at han troede, at Breivik var en ægte politimand.

- Det var det, at han havde et mærke på skulderen. Og så var det dette bevis, som han havde rundt om halsen, som jeg opfattede som et helt legitimt bevis (et falsk politiskilt, red.). Og så bar han jo våben, sagde vagten.

- Du har jo en naturlig autoritet, når du kommer i en politiuniform, siger han.

Kort efter at 'politimanden' var kommet over på øen, hørte vagten skud.

- Jeg hører tre skud. Jeg vidste jo, at han havde våben. Det havde jeg set. Den første tanke var, at han testede våbnet. Det virker helt mærkeligt, men det var min tanke, forklarede han.

1 af 2 AP Photo / Heiko Junge, POOL)
2 af 2 Monica Bøsei blev dræbt på Utøya. Hun efterlader sig to døtre. FOTO: Norsk Maritimt Museum

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Anders Zacho
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen