FN: Historisk dom mod Charles Taylor

FN kalder dommen mod Charles Taylor historisk og mener, den sender advarselssignal til tyranniske statsledere

Internationale menneskeretsorganisationer er glade for dommen over Liberias tidligere præsident, Charles Taylor, der er blevet kendt skyldig i krigsforbrydelser.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, siger, at dommen betyder, at tyranniske ledere ikke længere kan trække sig tilbage med deres blodpenge.

- Det er uden tvivl et historisk øjeblik i udviklingen af international retfærdighed, siger Navi Pillay.

Det er FN's Den Særlige Domstol for Sierra Leone i byen Leidschendam i Holland, der har dømt Taylor for krigsforbrydelser fra 1996 til 2002 under den blodige borgerkrig i nabolandet Sierra Leone.

- Der er ingen tvivl om, at dagens dom sender et vigtigt signal til statsledere. Ligegyldigt hvem du er, eller hvilken stilling du har, så vil du blive draget til ansvar for kriminelle handlinger, siger Abdulai Sheriff, der er leder af Amnesty International i Sierra Leone.

Selv om dommen over den tidligere liberiske præsident vil give en eller anden form for retfærdighedsfølelse til ofrene, så er Charles Taylor bare toppen af isbjerget, siger Sheriff.

- Tusindvis af mennesker, der mistænkes for drab, voldtægt, misbrug og brug af børn i den væbnede konflikt i Sierra Leone, er aldrig blevet retsforfulgt, tilføjer han.

Elise Keppler fra Human Rights Watch mener, at dommen er en sejr for ofrene for Charles Taylors brutale forbrydelser i Sierra Leone.

- Magtfulde ledere som Charles Taylor har alt for længe levet mageligt og hævet over loven, siger hun og langer samtidigt ud efter Taylors hjemland.

- Den liberiske regerings manglende evne til at bringe de ansvarlige for forbrydelse begået i landets egen konflikt for retten er stærkt skuffende, siger Keppler.

- Liberiske ofre for massakre, voldtægt og tortur fortjener samme retfærdighed som ofrene i Sierra Leone, tilføjer hun.

Dommen mod Charles Taylor afsiges 30. maj.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere