Klaus død efter 24 år

I 1988 forsvandt Klaus Villumsen sporløst. I dag blev han erklæret død i Retten i Helsingør

Klaus Villumsen arbejdede på Toldkammeret i Helsingør, der dengang lå i Trehorns gamle bygninger ved Strandpromaden (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto)
Klaus Villumsen arbejdede på Toldkammeret i Helsingør, der dengang lå i Trehorns gamle bygninger ved Strandpromaden (Foto: Nicolai Perjesi/Polfoto)

Det sidste, man ved, er, at han stjal en pung fra en kollega og forlod sit arbejde i Helsingør Toldkammer.

Det var den 11. marts 1988. Klaus Villumsen, der dengang var 34 år, dukkede aldrig op igen.

I dag blev han erklæret død ved Retten i Helsingør.

24 år efter at han forsvandt.

Til stede i retten var Klaus Villumsens tre søskende, hans beskikkede advokat og dommer Flemming Sorth.

Klaus Villumsen blev gennem artikler i Ekstra Bladet og Frederiksborg Amts Avis bedt om at dukke op, men som forventet blandt de tilstedeværende skete det ikke.

- I princippet behøver han jo slet ikke at være død, sagde dommer Flemming Sorth til de pårørende.

- Altså - var han deprimeret eller syg?

Svaret var nej.

- Jeg mener bare - man stjæler jo ikke penge for derefter at springe i havnen. Så han kan jo faktisk ligeså godt sidde i et munkekloster i Nepal, sagde Flemming Sorth og tilføjede:

- Det sker jo desværre, at folk vælger at forsvinde. Men når der er gået så længe, kan jeg godt forstå, at I nu vil videre.

Der blev samtykket med et kort nik.

Da Klaus Villumsen forsvandt skulle en person være forsvundet i 10 år, før denne kunne erklæres død.

I dag er det lavet om til fem år og i forbindelse med tsunamien i 2004 blev der åbnet for en særlig hurtig grænse, hvor man kan erklære pårørende døde efter seks måneder, hvis det er et lignende ekstremt tilfælde som ved tsunamien.

Læs også:

Se også: Dansk mand forsvundet - for 24 år siden

Vil være nær de 60
Udover at det er følelsesmæssigt hårdt, når et familiemedlem forsvinder sporløst, kan det også skabe store problemer for familien i forbindelse med arvesager.

Det sker regelmæssigt, at udlændinge forlader deres danske ægtefæller og tager hjem til deres hjemland uden at skrive under på skilsmissepapirerne og uden at give lyd fra sig.

Og i sådanne sager riskerer ægtefællerne at ende i en økonomisk klemme.

Klaus Villumsen var dog ugift uden børn og boede i en kælderlejlighed i Helsingør til den dag, hvor han pludselig forlod sit arbejde og forsvandt.

Siden er begge forældre døde, og de tre søskende ønskede derfor at få sluttet arvesagen.

For så længe at man er levende på papiret, kan familien ikke komme videre, og Klaus Villumsen vil stadig havde ret til sin arv.

Dommer Flemming Sorth valgte, på trods af sin tvivl at erklære Klaus Villumsen, der i dag ville være omkring de 60, død.

- Kendelsen bliver sendt til skifteretten i Kolding, og så tager de over derfra, og så kan I forhåbentlig få sluttet arvesagen, forklarede han.

- I skal dog være opmærksomme på, at hvis han nu er i live, har han i praksis 10 år til at dukke op og kræve sin del af arven, hvorved I skal betale ham pengene. Men mon dog, at han gør det.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere