Rwander i Danmark kan dømmes for folkedrab

Kolbøtte i sagen om skoleinspektør, der anklages for massakre i Rwanda. Nu kan han tiltales for folkedrab

En straffesag om folkedrab begået i Rwanda kan alligevel godt gennemføres ved de danske domstole.

Det har Højesteret slået fast i en principiel afgørelse torsdag.

Den gælder en 50-årig rwander, der har siddet varetægtsfængslet siden december 2010, da han blev anholdt i sit hjem på Midtsjælland.

Tidligere har både Retten i Roskilde og Østre Landsret haft en anden vurdering. De har sagt, at bestemmelsen om folkedrab ikke kunne bruges - og derfor måtte anklagemyndigheden "nøjes" med en straffesag om drab.

- Det er meget tilfredsstillende, at den tvivl, der har været rejst, nu endelig er afklaret, siger statsadvokat for særlige internationale sager, Birgitte Vestberg.

Manden var skoleinspektør i hjemlandet. Han nægter sig skyldig.

Dels anklages han for at have dræbt "mange tutsier" i april og maj 1994 ved nogle vejafspærringer.

Dels skal han have deltaget i drabene på en stor gruppe tutsier ved højdedraget Kabuye Hill i april 1994. Tutsierne havde fået at vide, at de kunne komme i sikkerhed på bakken. Men kort efter blev de angrebet fra flere sider.

Myndighederne i Rwanda har reageret med vrede over de tidligere afgørelser truffet i det danske retssystem.

Rwanda har derfor officielt krævet den 50-årige udleveret fra Danmark. Dette spørgsmål overvejes for tiden i Justitsministeriet.

- På bundlinjen gør det ingen forskel med hensyn til bevisførelse og strafudmåling, om en person er tiltalt for drab på mange mennesker eller for folkedrab. Men folkedrab opleves internationalt som en værre forbrydelse end drab, siger Birgitte Vestberg.

Mandens forsvarer er Bjørn Elmquist. Retssagen skal efter planen afvikles i Roskilde fra september til december.

- Men spørgsmålet er, om Rwanda vil sende de cirka 50 vidner herop til retssagen, siger han og henviser til landets utilfredshed med den danske håndtering af sagen.

/ritzau/

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere