Breivik klynker: Det er også hårdt for mig

Øjenvidneskildringer gør indtryk på Breivik, men han fastholder, at han hans massemord var nødvendigt

(Foto: Fredrik Varfjell/AP)
(Foto: Fredrik Varfjell/AP)

Det var også hårdt for Anders Behring Breivik at høre vidneudsagnene fra de overlevende fra Regeringskvarteret i Oslo 22. juli sidste år.

- Det er umuligt ikke at blive grebet af alle beskrivelserne. Det er sikkert meget barskere for andre end for mig, men det er også hårdt for mig.

Ordene falder i Tingsretten i Oslo, hvor sagen mod Breivik, der er anklaget for terror og mord, onsdag fortsatte på syvende dag.

Læs også:

Se også: Breivik: En fange skreg til mig at jeg var gal

Det var Breviks svar på spørgsmålet om, hvordan det har været at lytte til de overlevendes beretninger i retten.

Han holder fast i, at det efter hans mening var nødvendigt at dræbe de mange mennesker.

- Jeg har hele tiden sagt, at det var grusomt, og at vold er den sidste løsning. Det er den mest ekstreme handling at tage en andens liv.

Læs også:

Se også: Advokat kneb en tåre under vidneforklaring

Men det ændrer ifølge Breivik ikke 'grundlaget for aktionen'.

- Jeg og mange andre havde håbet på, at Arbeiderpartiet og andre magthavere ville ændre deres syn og lære af deres fejl, siger Breivik.

Han tilføjer, at han havde håbet, at regeringspartiet ville have sagt undskyld for at have "druknet landet i immigranter".

Han bliver også spurgt af en anklager, om han i andre sammenhænge har haft drabstanker.

Læs også:

Se også: Her er massemorderens største frygt

Men Breivik siger, at betegnelsen drabstanker er forkert.

- En Afghanistan-soldat, der har fået ordre til at dræbe Taliban-styrker, anklages jo ikke for drabstanker. Han gør sin pligt, siger Breivik, der atter understreger, at hans motiv var politisk.

I forbindelse med komplekset om hans mentale tilstand siger han, at han fattede sympati for psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, da samtalerne begyndte med dem sidste efterår.

De lavede den første af to rapporter om hans psyke.

Læs også:

Se også: Offer og morder - fire dage mellem dem

Han siger, at han ønskede at være så åben som muligt, og at han fortalte det samme til dem, som politiet havde fået at vide.

- Jeg regnede med, at de ville foretage et objektivt stykke arbejde og håbede, at de ikke var for følelsesmæssigt knyttet til hændelsen, siger Breivik.

De to psykiatere konkluderede i deres undersøgelse, at Breivik ikke var strafferetslig tilregnelig. Netop spørgsmålet om tilregnelighed betyder meget for Breivik i retten.

Mest af alt frygter han med sine egne ord at blive sendt i et "galehus".

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere