Derfor lyver kvinder om voldtægter

Falske anmeldelser af voldtægter er en realitet, men det kan undre mange, hvad årsagen er

Mahmoud El-Abed El-Ahmad, Mahmoud Walid Fathi og Sharif Saloni blev fredag ved Venstre Landsret i Viborg renset for alle anklager om voldtægt mod en 15-årig pige på et banegårdstoilet i Fredericia i 2008. (Foto: Claus Bonnerup)
Mahmoud El-Abed El-Ahmad, Mahmoud Walid Fathi og Sharif Saloni blev fredag ved Venstre Landsret i Viborg renset for alle anklager om voldtægt mod en 15-årig pige på et banegårdstoilet i Fredericia i 2008. (Foto: Claus Bonnerup)

Det sker jævnligt, at der bliver indgivet falske voldtægtsanmeldelser.

I 2007 viste en undersøgelse, at syv procent af anmeldelser af voldtægt var falske.

Så sent som i fredags, blev en ung kvinde ved Københavns Byret idømt ti dages betinget fængsel for at at have anmeldt en voldtægt, som aldrig havde fundet sted.

Læs også:

Se også: Kvinde dømt for falsk voldtægts-anmeldelse

Men den mest spektakulære sag af nyere dato, handler om en ung kvinde fra Vejle, som sendte tre unge mænd i fængsel på baggrund af en voldtægt, der skulle have fundet sted i 2008 på et handicaptoilet på Fredericia Banegård.

Drengene nåede at afsone 14 måneder af dommen, inden det kom frem, at pigens forklaring i følge politiet var falsk.

Nu er pigen på anklagebænken, hvor dommen ventes at falde i morgen.

Læs også:

Se også: Pige tiltalt for at lyve om gruppevoldtægt

Ekstrabladet.dk har spurgt Marie Bruvik Heinskou fra Sociologisk Institut ved Københavns Universitet, som har en Ph.d i sociologi og tidligere har forsket i anmeldte voltægter i Danmark, om, hvad der får kvinder til at lyve om voldtægt.

- Det er ofte piger, som er socialt udsatte eller lider under manglende omsorg, særligt manglende forældreomsorg. De bruger anmeldelsen til at få noget opmærksomhed, siger Marie Bruvik Heinskou.

- Det er en specifik kvindelig måde at få opmærksomhed på, for en kvinde får noget ud af at anmelde en voldtægt. Hun bliver taget alvorligt, får omsorg, kommer i centrum og bliver undersøgt.

Forskellige opfattelser
Marie Bruvik Heinskou fortæller, at det kan være svært for nogle unge piger at vide, hvor deres egen grænse går i forhold til sex.

- Noget af det som kan opfattes nydelsesfuldt i en sammenhæng for eksempel hjemme eller på et diskotek, kan opleves anderledes, hvis det sker i en anden sammenhæng for eksempel i en bus eller på en togstation. Det er situationen selv, som afgør, om det bliver opfattes nydelsesfuld eller farligt af pigen.

Det kan være svært at aflæse for piger og drenge, hvornår grænsen er overskredet.

- Det kan give anledning til, at nogle piger anmelder drenge for voldtægt, selvom der objektivt set, i følge paragraffen omkring voldtægt, ikke er tale om voldtægt.

Det er hovedsageligt unge kvinder, som angiver falske anmeldelser om voldtægt, mens nogle enkelte kvinder angiver det som en undskyldning for, hvorfor de har været manden utro.

Læs også:

Se også: Løj om voldtægt - skal selv for retten

Får konsekvenser for drengene
Den påståede voldtægt i 2008 på handicaptoilettet på Fredericia Banegård har affødt en del debat.

Marie Bruvik Heinskou forstår dog godt, hvis pigen har opfattet episoden som krænkende.

Hvis hun først har haft et frivilligt seksuelt forhold til dem og derefter er blevet krænket.

Pigen skulle angiveligt have haft sex med drengene, hvor de bagefter har gjort grin med hende og sparket hendes trusser ud i forhallen.

Læs også:

Se også: Betalte pige 17 kr. efter 'voldtægt'

- Det er jo ikke en voldtægt, men det oplever hun krænkende, for det ændrer fortolkningen af den situation, hun lige har været i.

De falske anmeldelser er dog meget alvorlige og kan forfølge drengene.

- Anmeldelserne hænger ved. Det kan være svært for drengene at blive socialt accepteret efterfølgende, fordi de på en eller anden måde ikke kan rense sig, selvom de juridisk set er blevet renset, siger Marie Bruvik Heinskou.

1 af 2 Det var på et toilet på Fredericia Banegård, at den dengang 15-årige pige påstod, at hun var blevet voldtaget af tre drenge (Foto: Anders Brohus)
2 af 2 Mahmoud El-Abed El-Ahmad, Mahmoud Walid Fathi og Sharif Saloni blev fredag ved Venstre Landsret i Viborg renset for alle anklager om voldtægt mod en 15-årig pige på et banegårdstoilet i Fredericia i 2008. (Foto: Claus Bonnerup)

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere