Offer og morder - fire dage mellem dem

Fire dage skiller dem - men Jon er død, og hans morder, Anders Behring Breivik, lever

OSLO (ekstrabladet.dk):Jon Vegard Lervåg blev født fire dage efter Anders Breivik. 17. februar 1979.

32 år efter blev de dele af Jons søndersprængte krop, der kunne identificeres, lagt i en kiste, da han blev offer for bilbomben mod regeringskvarteret 22. juli sidste år.

Se også: Timerne der forandrede Norge

Hans morder nåede til gengæld at fylde 33 og sidder nu på anklagebænken som Norges værste massemorder.

Anders Breivik virkede som om, han kæmpede for at undertrykke et grin, da bistandsadvokaten for Jon Lervågs efterladte i retten i dag fortalte, at han var jurist i lovafdelingen i justitsministeriet.

Breivik har tidligere sagt, at alle, der arbejder for regeringsapparatet er legitime mål.

Imens sad pårørende til hans ofre og græd på tilhørerpladserne.

Døde øjeblikkeligt
Jon Lervåg var egentlig på ferie og var bare inde ved regeringskvarteret for at aflevere nogle papirer og møde en den fatale fredag i juli.

På video-optagelser, der viser eksplosionen, kan man se Jon Vegard Lervåg komme gående i en hvid skjorte og passere bombebilen for at gå ind i højblokken. Sekundet efter eksploderer den 950 kilo tunge gødningsbombe, der stjal otte liv.

(AP Photo / Heiko Junge, POOL) 112 - 20. apr. 2012 - kl. 12:03 Sådan snød han myndighederne

- Man kan ikke antage, at Lervåg opfattede, at der var en eksplosion, sagde overlæge Arne Stray Pedersen, der deltog i undersøgelsen af de omkomne fra regeringskvarteret sammen med fem andre sagkyndige, da han afgav vidneforklaring i retten i dag.

Ligdelene var iblandet masser af fragmenter og støv. Kun få kropsdele var genkendelige og spredt over et stort område.

Overlægen fortalte også, at seks af de omkomne ved regeringskvarteret havde svært omfattende skader, hvilket inkluderer skader efter trykbølgen, fragmenter og en eksplosionsvind, der er en del af trykbølgen, der kan nå op på en hastighed på over 300 meter i sekundet. Til sammenligning har en orkan en hastighed på 30-40 meter i sekundet, fortalte Arne Stray Pedersen.

Voldsomme skader
2 af de omkomne døde hovedsageligt af skader fra fragmenter.

Retssagen mod Anders Breivik - 20. apr. 2012 - kl. 14:02 Breivik: Hundrede stemmer i hovedet sagde 'gør det ikke'

Der blev ikke vist billeder af de afdøde på storskærm i retten. Til gengæld fik alle de professionelle aktører og Breivik en samling med obduktionserklæringer og billeder, som de kunne se igennem.

Forinden havde kriminaltekniker Eva Ragde vist billeder af de massive ødelæggelser, som bomben havde forårsaget over et stort område i Oslo centrum. Kraften var så stor, at vinduer blæste ud, vægge faldt sammen, inventar blev kastet rundt, og løvet faldt af træerne.

Omkring 40 kriminalteknikere arbejdede på gerningsstedet i 12 dage efter eksplosionen.

Se også: Breivik fjerner sine følelser med meditation

Bombebilen havde lavet et krater på fire gange fem meter ned i jorden til et garageanlæg, hvor metal hang ned i lange tråde, og store vandrør var blevet bøjet og flyttet af bombens kraft.

Anders Breivik kiggede ufravendt på billederne af hans ødelæggelser, tog nærmest i slowmotion sit glas med vand, holdt vandet lidt inde i munden, og sank, mens han ikke tog øjnene fra billederne. Man så ikke mange bevægelser i hans ansigtstræk, mens det ene billede efter det andet af ruinerne blev vist.

Retssagen mod Anders Breivik fortsætter i morgen med yderligere gennemgang af de afdøde og kvæstede ved regeringskvarteret, heraf ni kvæstede, der er navngivet i anklageskriftet og seks øvrige.

Der ventes at falde dom i sagen inden 20. juli.

1 af 3 
2 af 3 (AP Photo/Hakon Mosvold Larsen, Pool)
3 af 3 

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere