Skarp kritiker af PET skal nu afhøres

Kommission har afhørt 44 personer om Blekingegadebanden - og nu kommer turen til kriminalinspektør Jørn Moos

Tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen har tidliger afvist Moos' anklager. (Foto: Lars Nybøll)
Tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen har tidliger afvist Moos' anklager. (Foto: Lars Nybøll)

Den tidligere kriminalinspektør Jørn Moos skal onsdag afhøres af den kommission, som forsøger at komme til bunds i myndighedernes håndtering af Blekingegadebanden.

Med bogen 'Politiets Hemmeligheder' har Moos sammen med to journalister rettet en anklagende finger mod Politiets Efterretningstjeneste.

PET beskyldes for at have tilbageholdt oplysninger for det almindelige åbne politi i årene forud for røveriet i Købmagergade i København, hvor en betjent blev dræbt.

Ledte efterforskningen
Jørn Moos var leder af den efterforskning, som førte til pågribelsen af banden i 1989.

Banden var mistænkt for at have begået en stribe røverier for at indsamle penge til den palæstinensiske organisation PFLP, som stod bag flere terroraktioner. Desuden havde den skjult et enormt våbenlager i en lejlighed i Blekingegade. Og som nævnt dræbte et af bandens medlemmer en politibetjent under flugten med millioner af kroner fra postkontoret i Købmagergade.

Per Larsen har afvist
Over for kommissionen har den daværende operative chef i PET, Per Larsen, dog afvist påstanden om, at det åbne politi kunne have stoppet røverne inden drabet, hvis PET i tide havde videregivet vigtige oplysninger.

Per Larsen er indkaldt til en ny afhøring i næste uge. Det skyldes fundet af en intern PET-rapport, hvori en analytiker to et halvt år før anholdelsen i klare vendinger advarede Larsen om gruppen.

I rapporten fra 1986 står, at gruppen allerede havde begået flere røverier, og at den ville slå til igen.

Flere facetter end hos Øvig og Moos
I øvrigt har kommissionens afhøringer vist, at historien har flere facetter end det, der er kommet frem i bøgerne af Peter Øvig Knudsen og Jørn Moos.

I mindst ét tilfælde afviste det åbne politi således at tage imod en hjælpende hånd fra PET.

Glostrup Politi afslog i 1980 at gøre brug af PET's tilbud om fotos af blandt andre bandemedlemmet Niels Jørgensen i forbindelsen med efterforskningen af en grov bortførelse af en bankdirektør, dennes kone og parrets barnebarn.

Indtil nu har kommissionen afhørt 44 personer. Inden sommerferien ventes omkring 30 yderligere afhøringer, oplyser kommissionen til Ritzau.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere