Landmænd: Landbruget krakker lokalbanker

I fremtiden vil flere lokalbanker bukke under som følge af nedskrivninger i landbruget, advarer organisation.

Spar Salling og Sparekassen Østjylland er ifølge landsorganisationen Bæredygtigt Landbrug blot de to seneste pengeinstitutter, der har måttet bukke under som følge af, at dansk landbrug befinder sig i en "voldsom økonomisk krise".

Direktør Vagn Lundsteen tror ikke, at de to krakkede pengeinstitutter er de sidste, der må dreje nøglen om som følge af nedskrivninger på værdierne i landbruget.

- Det værste ligger endnu foran os. Der vil komme en dominoeffekt, hvor små banker på landet med tætte relationer til det lokale erhvervsliv vil få det meget svært, siger Vagn Lundsteen og fortsætter:

- Vi ser allerede nu den direkte konsekvens af den store gæld i landbruget som rente- og bidragsstigninger i bankerne.

Han udpeger de kommende vandplaner som den største synder, fordi de medfører, at 300 kilometer vandløb "ikke længere skal vedligeholdes, eller kun renses meget overfladisk".

- Det vil medføre forsumpning af landbrugsjorden, så den ikke kan dyrkes rentabelt længere. Og det vil selvfølgelig have en stor betydning for de pengeinstitutter, der har lånt penge ud til landbruget, når værdierne lige pludselig falder drastisk, siger han.

Ifølge Bæredygtigt Landbrugs beregninger vil de nye vandplaner betyde, at op mod 25 procent af det danske areal vil blive så forsumpet, at det ikke længere kan betale sig for landmændene at dyrke jorden.

- Og det vil svare på et værditab på cirka 75 milliarder kroner. Det vil slå bunden væk under en lang række af de små banker i landdistrikterne, siger Vagn Lundsteen.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere