Dansk politi søger hjælp hos baltisk politi

Rigspolitiet søger assistance i Litauen. Over 30 litauere er for tiden fængslet i midt- og vestjyske sager

En litauisk politimand vil muligvis blive stationeret i en periode i Danmark, fordi et stigende antal kriminelle fra Litauen er søgt hertil for at gå på rov.

Aktuelt sidder over 30 litauiske statsborgere varetægtsfængslet hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Fænomenet har fået rigspolitiet til at reagere, oplyser politiinspektør Kim Kliver.

- Dansk politi undersøger for øjeblikket, om vi kan understøtte det igangværende operative samarbejde med Litauen ved at få udstationeret en midlertidig forbindelsesofficer fra Litauen i Danmark, siger han.

Da Nordsjællands Politi for nogen tid siden oplevede store problemer med rumænske indbrudstyve, kom en rumænsk forbindelsesofficer til Helsingør for at hjælpe sine danske kolleger.

- Vi har haft gode erfaringer med den slags samarbejde, siger Kim Kliver.

Fordelen er, at den udenlandske politimand kan lette kommunikationen med hjemlandet. Dansk politi får vigtig viden at øse af.

Senest blev ni litauiske mænd i sidste uge varetægtsfængslet af Retten i Holstebro efter en politiaktion mod en ejendom i Ørding på Mors.

På ejendommen lå møntsamlinger, ure og andre tyvekoster, som menes at være frugten af mændenes udflugter.

I marts blev ni andre litauiske mænd fængslet efter en aktion mod en ejendom i Brodal vest for Skive. En nedgravet container var spækket med tyvekoster.

Og i december blev en gruppe på 10 litauere dømt og gjort kollektivt ansvarlige for en stribe indbrud i Viborg, Silkeborg, Randers og andre steder.

- Det er vigtigt, at vi samtidig har en overordnet tilgang til problemet, for det findes også i de andre nordiske lande, siger politiinspektør Kim Kliver.

- Et fælles projekt i de nordiske lande er at lægge et efterforskningsmæssigt pres på de kriminelle, så vi ikke flytter problemet fra et land til et andet, siger Kliver.

Desuden holdes der i regi af Europol også øje med fænomenet med de rejsende kriminelle.

De fleste, der sidder fængslet i Midt- og Vestjylland, kommer i øvrigt fra samme region i hjemlandet.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere